25 april 2016 t/m 8 mei 2016

Concertgids

Kom uit de bedstee, mijn liefste, want er staan weer een stel mooie concerten te wachten.

Wie: MONOMYTH

Waar/Wanneer: Charlatan, Gent / 28 april 2016

Wat: Hollandse stamppot van diverse muzikale stijlen

Waarom: Vijf Hollanders, die niet vies zijn van een potje stoner, maar evenmin de progrock of de psychedelica uit de weg gaan. Je kan er dus alle kanten mee uit, zoals wij al een paar keer aan den lijve ondervonden hebben. Zet je schrap voor instrumentals waarin je probleemloos kan verdrinken, maar die toch steeds voldoende houvast bieden om te overleven. Moderne rock, zei u? ’t Zal nog niet zijn!

Wie: ANDRE BRASSEUR

Waar/Wanneer: Muziekclub N9, Eeklo / 30 april 2016

Wat: Een inlandse klassieker.

Waarom: Hij draait al mee sinds de jaren zestig, heeft een zwak voor blues en jazz, maar slaagde er desondanks in om zijn muziek ook te laten doorsijpelen in de pop. En omdat hij dezer dagen op de golf van een nog dit jaar verschenen compilatiealbum surft, trekt hij weer het land rond. Daarvoor lijfde hij onder meer Ben Bruin (Vive La Fête) en Dirk Jans (De Mens) in om zijn onnavolgbare orgelspel opnieuw kracht bij te zetten.

Van Muziekclub N9 mogen wij voor dit concert een aantal duo’s weggeven. Een mailtje naar win@damusic.be met als onderwerp Brasseur volstaat om kans te maken.

Wie: MANIC STREET PREACHERS

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 1 mei 2016

Wat: Behoeven de Manics nog een introductie?

Waarom: Van elke band heb je zo wel één plaat, die je om welke reden dan ook na aan het hart ligt. Wat betreft de Manic Street Preachers is dat voor ons ‘Everything Must Go’. Vaak is dat gevoel verbonden met emoties, maar in dit geval is het ook gewoon een dijk van een plaat met weinig tot geen dipjes. Logisch dat wij deze viering van dat album dan van dichtbij willen meemaken. Bovendien belooft de band om in het tweede deel van de show alle parels nog eens boven te halen, gecombineerd met enkele nieuwe nummers. Meer redenen behoeven wij niet.

Wie: DMA’S

Waar/Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Borgerhout / 4 mei 2016

Wat: DMA’s zijn jong en ze willen wat. Het trio is afkomstig uit Australië, maar lijkt desondanks geschikt om de liefde voor de Britpop nieuw leven in te blazen. De vergelijkingen met Blur en Oasis – jawel!! - vliegen hen om de oren.

Waarom: Ze imiteren niet zomaar de grootheden van weleer. Debuutsingle Delete is misschien wel het minst Britpop van al hun nummers, maar is desondanks een onmiskenbaar pareltje. Het debuut ‘Hills End’ is goed voor drie kwartier goede, hoekige popsongs zoals er te weinig gemaakt worden. Het Belgische The Herfsts krijg je er gratis bij in Trix.

Wie: GREAT LAKE SWIMMERS

Waar/Wanneer: De Roma, Antwerpen / 5 mei 2016

Wat: Muziek met de geur van wasgoed, fris van de drooglijn

Waarom: Tony Dekker heeft een stem, die je uit duizenden kan herkennen. En die stem gaat perfect samen met de frisse folk, die hij voor zijn band schrijft. En telkens weer wij hen op een podium aan het werk zien, kunnen we een glimlach niet onderdrukken. Zelfs al zou je het de teksten niet altijd aangeven, na de optredens zijn wij steeds weer goed geluimd. Bovendien is de muziek steeds boeiend voor wie van goed onderbouwde indiefolk houdt. Wat wil je dan nog meer?

Naast de hoger vermelde wedstrijd blijven ze royaal met tickets strooien bij de Ancienne Belgique. Deze keer is het BILLIE, de dame die u misschien kent van Netsky’s Puppy en die nu toe is aan haar debuut, die op 7 mei in België’s meest bekende zaal staat, waarvoor wij tickets mogen weggeven. Daarbovenop gooien we nog een stel tickets voor de passage van AIDAN KNIGHT (lees de recensie van zijn nieuwe album hier) op 9 mei in diezelfde zaal. Met een mailtje naar win@damusic.be met de naam van uw voorkeur als onderwerp maakt u net zoveel kans als uw buurman.

Geert Verheyen, Patrick Van Gestel

24 april 2016