24 april t/m 7 mei 2017

Concertgids

Deze week blijven we weg van de snelweg, maar kiezen we voor de kronkelende steegjes, waar het vaak moeilijk passeren is, maar die even vaak aandoenlijk mooi zijn. Laat je vooral gaan.

Wie: JAMBINAI

Waar/Wanneer: Het Stuk, Leuven / 27 april 2017

Wat: het perfecte samengaan van Koreaanse traditie en postrock

Waarom: De haegeium, de piri en de geomungo zijn de traditionele, Koreaanse instrumenten, die dit trio gebruikt om het verband te leggen tussen de eigen roots en de muziek waar zij van houden. Het resultaat is crossover, waarvan je stil wordt, maar die je evengoed kan wegblazen. Laat je inpakken door muziek, die je nog nooit gehoord hebt; laat je overweldigen door de rauwe schoonheid van dit experimentele en hoogst originele combo.

Wie: ELECTRIC GUEST

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 30 april 2017

Wat: Frisse elektropop van over de grote plas, dealers in catchy soulvibes met een touch of funk, mede gefabriceerd door het vakmanschap van Danger Mouse.

Waarom: In onze contreien nog relatief onder de radar gebleven, ondanks verrukkelijke hits/endorfinebommen als Awake', This Head I Hold en American Daydream. Blinkt niet uit in inspirerende lyriek of diepzinnige vocals, maar wie  ongeremd optimisme, levensvreugde en dat gelukzalige lentegevoel wil proeven, zal op zijn wenken bediend worden. Ouderwets swingen en grooven op uptempo soulpop, een “recipe for pleasure” als feestelijke afsluiter van je weekend.

Wie: TONBRUKET

Waar/Wanneer: Villa Basta, Hasselt / 1 mei 2017

Wat: In Zweden bijzonder populair (goed voor vier grammi’s) en hier nodig toe aan erkenning

Waarom: Hasselt is een nieuwe club rijker. En Villa Basta wil de opening niet ongemerkt voorbij laten gaan. Dus boekten ze dit eigenzinnige kwartet, dat jazz combineert met alles waar ze de hand op kunnen leggen. Het resultaat ligt ergens tussen Pink Floyd en de jazz van Dave Brubeck, goed voor elke muziekliefhebber, die verder kijkt dan zijn neus lang is. Een streepje krautrock, een vleugje progrock, het kan allemaal en gebeurt ook allemaal.

Wie: THE JAPANESE HOUSE

Waar/Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Borgerhout / 1 mei 2017

Wat: mix van zwierige droompop en dreigende elektronica

Waarom: Amber Bain beschikt over een mooie stem, weet meeslepende songs te schrijven en beschikt over een vreemd soort humor. Vooral dat laatste maakt ons nieuwsgierig, want wie noemt zijn soloproject naar de cottage van Kate Winslet in Devon, waar ze als kind een tijdje verbleef en zich voordeed als jongen? Ze brak daarbij trouwens het hart van het buurmeisje. Bain beschrijft haar sound als "a sad little puppy listening to Beyoncé to cheer itself up". Geen idee of dat accuraat is, maar dit klinkt alvast geweldig, toch?

Wie: THOR & FRIENDS

Waar/Wanneer: 4AD, Diksmuide / 5 mei 2017

Wat: Swans-drummer Thor Harris gaat voor eenvoud

Waarom: Het contrast had niet groter kunnen zijn. De overweldigende, pure kracht en het botblootleggende geweld van Swans ruilde drummer Thor Harris nu in voor de macht van de eenvoud. Percussie, dat nog wel, in veelvoud zelfs. Vibrafoon, marimba en xylofoon zijn de basis waarrond Harris zijn muziek improviseert. Dat wordt dan ook nog eens aangevuld met viool en blaasinstrumenten. Het verwijst naar minimalisme, maar klinkt desondanks groots. Te ontdekken!

Thor & Friends speelt dit jaar trouwens ook nog op Les Nuits.

Marc Alenus, Quentin Soenens, Patrick Van Gestel

23 april 2017
Patrick Van Gestel