23 mei t/m 5 juni 2016

Concertgids

Nog steeds actie genoeg in de concertzalen. Alsof er nooit een einde aan gaat komen. En dus moeten wij al eens bijspringen om u te helpen kiezen. Toch?

Wie: PAUL CARRACK

Waar/Wanneer: De Effenaar, Eindhoven / 24 mei 2016

Wat: Nog zo’n oude rot, die niet kapot te krijgen is.

Waarom: Ervaring zegt u? De BBC omschrijft hem als “the man with the golden voice”; hij zong bij Ace; hij schreef onder meer Tempted voor Squeeze; hij leende zijn stem aan Mike + The Mechanics. En dan hebben we het nog niet eens over zijn solocarrière waarin prachtpopsongs als I Need You schering en inslag zijn. Die Paul Carrack dus komt naar Eindhoven. En u vraagt zich af waar u dan moet zijn?

Wie: BILL RYDER-JONES

Waar/Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Borgerhout / 25 mei 2016

Wat: Zo eentje waar je je achteraf van afvraagt waar hij zich al die tijd verstopt heeft gehouden.

Waarom: The Coral, het zou ons verwonderen als je nog nooit van de band had gehoord. Die band dus, daarvan was deze Bill Ryder-Jones ooit gitarist en mede-oprichter. Vijf platen lang maakte hij er het mooie weer mee. En dan koos hij het ruime solosop en bracht hij opnieuw vier platen in zijn eentje uit. En die laatste is een waar pareltje. Zo eentje als een toverbol, maar dan met muziek. En wij houden wel van een beetje zoetigheid met wat kleur zo af en toe.

Wie: FIRE! ORCHESTRA

Waar/Wanneer: DEStudio, Antwerpen / 3 juni 2016

Wat: Als u klaar bent voor de volgende stap, is Fire! Orchestra een goed begin.

Waarom: Het begon ooit met een trio rond saxofonist par excellence Mats Gustaffson. Een trio dat dan werd aangevuld met… ja, met een heel orkest eigenlijk: blazers, zangers, gitaristen, you name it. En dat geheel gaat dan aan de slag met geïmproviseerde jazz, die alle kanten op waaiert. Aan de luisteraar om orde in de chaos te scheppen. Zo krijg je telkens weer originele muziek voorgeschoteld. Dat was al zo met Fire! En dat gaat nog een stap verder met Fire! Orchestra.

Wie: MARISSA NADLER

Waar/Wanneer: Cactusclub, Brugge / 4 juni 2016

Wat: Amerikaanse singer-songwriter die deze week een nieuw album 'strangers' uitbrengt.

Waarom: Eigenlijk kan Marissa Nadler louter met haar stem en gitaar overtuigen, maar in Brugge wordt ze bijgestaan door leden van Wrekmeister Harmonies en Muscle and Marrow. Dat moet wel tot extra duistere resultaten leiden.

Wie: THE MELVINS

Waar/Wanneer: De Kreun, Kortrijk / 5 juni 2016

Wat: een energiek trio doe-het-zelvers dat meer punk is dan de hele line-up van Groezrock bij elkaar.

Waarom: The Melvins inspireerden Kurt Cobain en hebben zelfs de eerste Nirvana-drummer in de gelederen. Zanger en opperhoofd King Buzzo ziet er niet enkel nog steeds uit of hij zijn vingers in het stopcontact stak, maar gedraagt zich op podium ook steeds of er tweehonderdtwintig volt doorheen zijn lijf gejaagd wordt. En ook al heeft dit trio te veel goede nummers om te kunnen onthouden of zelfs herkennen, zijn rechttoe rechtaan aanpak met heerlijk hoekige riffs en om elkaar krullend drum- en basgerammel is uniek, aanstekelijk en rock-‘n-roll pur sang. Authenticiteit? You got it!

Johan Giglot, Robbe Van Petegem, Patrick Van Gestel

23 mei 2016