23 februari t/m 8 maart 2015

Concertgids

Nog geen lente, maar dat deert niet, want als je in een concertzaal zit, mag het regenen. Je hoeft dan alleen nog maar te kiezen uit:

Wie: EARTH

Waar/Wanneer: De Kreun, Kortrijk – 25 februari  2015

Wat: instrumentale postmetal van een unieke soort

Waarom: Akkoorden, die secondenlang worden aangehouden, slepend als Sisyphus die zijn steen alweer de berg op moet duwen in een oneindige vicieuze cirkel, maar zo verslavend. Op de nieuwe plaat waren voor het eerst stemmen te horen. En wat voor stemmen. Maar Mark Lanegan zal er deze keer niet bij zijn. Niet nodig trouwens, want ook zonder die stemmen is een concert van Earth zeker de moeite waard.

Wie: FINK

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel – 28 februari 2015

Wat: Een singer-songwriter die zijn elektronisch verleden maar al te graag door zijn folky soul van vandaag laat sijpelen.

Waarom: Omdat het Fink is! Vijf albums op de teller, vijf concerten in AB en vijf keer had je erbij moeten zijn. Meeslepend melancholisch, hartverwarmend en tergend mooi.

Wie: POND

Waar/Wanneer: Nijdrop, Opwijk – 4 maart 2015

Wat: Australisch ensemble dat voor energieke psychedelica koos waar Tame Impala de kalmere weg insloeg

Waarom: Drie leden van de band zorgden ooit nog voor de rise & shine van Tame Impala, maar prefereerden losbandige escapades boven world domination. Hun sound strandt ergens tussen The Beatles en The Flaming Lips, iets wat hun knappe laatste worp 'Man, It Feels Like Space Again' bewijst. Enige Belgische passage trouwens!

Wie: JAY ELECTRONICA

Waar/Wanneer: Kunstencentrum Vooruit, Gent – 5 maart 2015

Wat: Hiphops eeuwige belofte

Waarom: Jay Electronica nam de hiphopscene bij de ballen in 2007 met zijn mixtape ‘Act I: Eternal Sunshine (The Pledge)’. Het leverde hem eeuwige roem op en hij mocht op de koffie bij Jay-Z, Sean "Diddy" Combs en Erykah Badu. Hij verwekte met deze laatste dan wel geen album, maar wel een kind. Sindsdien voelden we bitter weinig wind vanuit London - zijn thuisbasis sinds hij verhuisde uit Louisiana. Zijn eerste echte album moet dus nog steeds uitkomen. Benieuwd met welk nieuws hij het gezelschap in de Vooruit zal verwennen!

Tickets galore hier ter redactie. Voor Meatbodies in de Botanique bijvoorbeeld (zie hierboven), of voor Champs in de AB op 3 maart, de band waar onze (ma) de mond van vol heeft. You know the drill: mail naar win@damusic.be en zet de band van je keuze in de onderwerplijn. Succes.

Ben Moens, Niel Van Herck, Joris Roobroeck, Patrick Van Gestel

22 februari 2015