22 april t/m 5 mei 2019

Concertgids

Les Nuits beginnen en dan mag je je verwachten aan een overdosis aan concerten. Check wat dat betreft zeker de voorbeschouwing (met #GRATISTICKETS) die wij binnenkort online gooien. Maar ook de andere zalen blijven zich hardnekkig tonen.

Wie: WILLIAM TYLER

Wanneer/Waar: 24 april 2019 / Trix, Borgerhout

Wat: Instrumentale hoogstandjes die country een fris gezicht geven

Waarom: Sinds wij zijn tweede plaat eerder toevallig onder oren kregen, zijn wij verknocht aan William Tyler. Dat heeft te maken met ontzag voor de eenvoud die de platen uitstralen, zonder simpel te zijn. Hij heeft de countrymuziek hiermee een nieuwe draai gegeven, eentje waaraan je moeilijk kan ontsnappen. Live wordt dat ongetwijfeld nog eenvoudiger, omdat alle tierlantijnen dan helemaal verdwijnen en de pure essentie overblijft.

 

Wie: DVTCH NORRIS

Wanneer/waar: 24 april 2019 / Ancienne Belgique, Brussel.

Wat : Hyperkinetische rap van Belgische bodem.

Waarom: Lange tijd was DVTCH Norris niet weg te slaan van de zijde van de razend populaire Coely, maar nu timmert hij langzaam maar zeker aan zijn eigen weg naar de top. Zijn eerste ep, ‘I’m Sad, I Wanna Make It’, en dan vooral de single Toothpick, ging niet onopgemerkt voorbij en leverde hem alvast passages op bij Pukkelpop, Woo Hah en Gent Jazz. Zijn energieke, enthousiaste stijl zal ongetwijfeld een fantastische show in de AB opleveren.

 

Wie: RUBY GRACE

Wanneer/Waar: 26 april 2019 / Café Café, Hasselt

Wat: Mierzoete elektropop van een veelbelovend Limburgs talent

Waarom: In het kader van Lokale Helden, waar onbekend talent in de spotlight wordt gezet, zakt de Hasseltse Ruby Grace af naar Café Café. De twintigjarige zangeres zweeft ergens tussen heldere pop en intieme soul, maar telkens weer met een snufje elektronica. Met haar ruwe, Amy Winehouse-achtige stem toonde ze in haar eerste twee singles (Lipgloss en Baby Spice) alvast hoeveel ze in haar mars heeft. Er wacht haar zonder twijfel een interessante toekomst. Als je haar dus gezien wil hebben vóór de hype, is dit je kans.

 

Wie: STONED JESUS

Wanneer/Waar: 3 mei 2019 / 4AD, Diksmuide

Wat: Het levende bewijs dat stoner geen grenzen kent

Waarom: Ooit zagen we hen Desertfest in brand zetten. De Club was te klein om het geweld te bevatten dat vanaf het podium de zaal inrolde. En dat zal in Diksmuide vast niet anders zijn. Dat Oekraïne de uitvalsbasis van dit trio is, heeft zeker bijgedragen tot de kracht die hiervan uitgaat. Maar muziek overstijgt dit alles. Bereid je dus maar voor op een pletwals.

 

Wie: FIRE!

Wanneer/Waar: 5 mei 2019 / Het Depot, Leuven

Wat: De overtreffende trap van experiment

Waarom: Omdat de concerten van dit trio zo verdomd onvoorspelbaar zijn. Uiteraard ook omdat het voor een groot deel geïmproviseerd wordt. Niks geen vooraf uitgezette setlist. Ze spelen en het publiek ziet wel waar het uitkomt. Metal? Moet kunnen! Indierock? Absoluut! Free jazz? Ongetwijfeld! Maar het is vooral de combinatie van dat alles dat Fire! tot Fire! maakt.

 

Wie: WRONG

Wanneer/Waar: 5 mei 2019 / Magasin4, Brussel

Wat: Grote schoonmaak in je hoofd

Waarom: Omdat deze band je zenuwen bloot legt. Daarvoor gebruiken ze geen scalpel, maar eerder een botte bijl. Oh jawel, het is de structuur van een rocksong, maar die wordt dan helemaal uitgepuurd tot de rauwe essentie met de nadruk op de vocalen van Eric Hernandez, die net uit het graf lijkt opgestaan om je nog even de waarheid te zeggen.

 

Wie: BUILT TO SPILL

Wanneer/Waar: 5 mei 2019 / De Kreun, Kortrijk

Wat: Oer-Americanaband

Waarom: 'Keep It Like A Secret' dateert al uit 1999 en de band komt de twintigjarige verjaardag van dat prachtige album hiermee in de verf zetten. Fans van Band Of Horses en aanverwanten zullen zich hier ongetwijfeld in kunnen vinden. Gitaarsolo's vliegen je om de oren, gecombineerd met de unieke zang van frontman-gitarist en Americana-icoon Doug Martsch.

Jeroen Poelmans

Foto: Chantal Anderson (Jambase.com)

21 april 2019
Patrick Van Gestel