21 september t/m 4 oktober 2015

Concertgids

Langzaam komen we op stoom. En nu al zitten de programma’s van de concertzalen al overvol. Reden te meer om streng te selecteren.

Wie: ACTION BRONSON

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 27 september 2015

Wat: Bronsoliño aka Bam Bam aka Mr. Wonderful

Waarom: Charisma, erg goede singles, een baard. Deze gewichtige verschijning komt uit The Bronx en klinkt een beetje als Ghostface Killah. Dat moet volstaan.

Wie: RICHARD THOMPSON

Waar/Wanneer: Poppodium Gebouw-T, Bergen –op-Zoom – Ancienne Belgique, Brussel / 27 september 2015 – 7 oktober 2015

Wat: Eminence grise van de folkrock, guitar hero zonder weerga

Waarom: Hij weet van geen ophouden, trok hiervoor een tijdje met leden van zijn gezin (zoon Teddy is ook een fantastisch singer-songwriter) op tournee, maar is nu weer helemaal op zichzelf aangewezen en zal daar ongetwijfeld ook met volle teugen van genieten. Zijn laatste plaat werd door niemand minder dan Jeff Tweedy geproducet en het is die plaat, die hij breeduit zal voorstellen. Of hoe een oude rot ook nog een gitaarheld kan zijn.

Wie: JOHN MAYALL

Waar/Wanneer: Het Depot, Leuven - De Warande, Turnhout / 28 september 2015 - 30 september 2015

Wat: De Rosetta stone waarmee de link tussen de blues en de rock werd gelegd

Waarom: Eric Clapton, Jack Bruce, Peter Green, John McVie, Mick Fleetwood en Mick Taylor hebben (of hadden) allemaal een verleden bij John Mayall’s Bluesbreakers en maakten uiteindelijk de overstap van de blues naar de rock (en soms ook weer terug), maar de man naar wiens naam The Bluesbreakers werd genoemd, bleef zijn oude liefde altijd trouw en draait na vijftig jaar nog steeds mee.

Wie: GLENN HANSARD

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 30 september 2015

Wat: De charismatische, Ierse bard, bekend van The Frames, The Swell Season en de film ‘Once’.

Waarom: Elk optreden van Glen Hansard, in eender welke gedaante, is gegarandeerd een vreugdemoment voor de ziel. De meest bescheiden wereldster denkbaar spreidt keer op keer zoveel flair en talent tentoon dat je niet anders kan dan smelten. En is het niet voor de geweldige folksongs, dan is het wel voor zijn humor en verteltalent tussendoor.

Wie: LUCY ROSE

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 3 oktober 2015

Wat: Brits zangeresje uit dezelfde school als Ellie Goulding en Daughter

Waarom: De breekbaarheid, die op het eerste album zo nadrukkelijk aanwezig was, heeft op haar tweede plaatsgemaakt voor een vollere sound met meer attitude. Dit in combinatie met die dromerige stem in de prachtige Rotonde zorgt ervoor dat alle ingrediënten aanwezig zijn om er een magische avond van te maken.

Nee, you cheap buggers, geen gratis tickets deze keer. Maar een volgende keer misschien weer wel.

Bram Serpieters, Kasper Cornelus, Tom Weyn, Patrick Van Gestel

24 september 2015