20 mei t/m 2 juni 2019

Concertgids

20 mei t/m 2 juni 2019

De laatste stuiptrekkingen van het concertseizoen mogen er nog steeds zijn. Er valt nog steeds meer dan genoeg te beleven in 's lands concertzalen. Een greep daaruit vindt u hieronder.

 

Wie: BIG BRAVE

Wanneer/Waar: 22 mei 2019 / Kavka, Antwerpen

Wat: onderschatte Canadezen

Waarom: Als Mike Keirsbilck van Consouling Sounds zich uitspreekt, dan luisteren wij. En dan zijn wij nieuwsgierig. Bij Big Brave is dat niet anders. Topzwaar, maar toch met de lichtheid van de stem van gitariste Robin Wattie, die het geheel ook een zekere flair geeft. Het resultaat is boeiend en uitgekiend zodat je als luisteraar ademloos toehoort.

 

Wie: SHONEN KNIFE

Wanneer/Waar: 23 mei 2019 / Het Bos, Antwerpen

Wat: Japanse punkmeiden uit de jaren negentig

Waarom: Heerlijke en frivole Japanse dochters van The Ramones die een kwarteeuw geleden een inspiratie waren voor ene Kurt Cobain. Hoe Japanse punk op middelbare leeftijd klinkt, weten we niet, maar je kan het in Het Bos zelf checken. Voor verse punk anno 2019, trek je best op tijd Het Bos in want Peuk, het spannendste Belgische bandje van het moment, mag openen. Bosbrand gegarandeerd! Win je #GRATISTICKETS voor dit concert hier.

 

Wie: ESINAM

Wanneer/waar: 23 mei 2019 / Ritcs, Brussel

Wat: Brusselse jazz!

Waarom: Esinam is één van de opkomende namen binnen de Belgische jazzscene. De Brusselse deelde al eerder podia met Melanie De Biasio, Selah Sue en Témé Tan. Niet verwonderlijk: de multi-instrumentaliste is bijzonder getalenteerd, zo hebben we al verschillende keren kunnen vaststellen. Ter gelegenheid van het Brussels Jazz Weekend kan je haar dus op 23 mei terugvinden in Ritcs Brussel voor een ongetwijfeld fantastische onewomanshow.

 

Wie: DEAD NEANDERTHALS

Wanneer/Waar: 24 mei 2019 / Charlatan, Gent

Wat: koppig, Nederlands duo dat steevast weigert betreden paden te kiezen

Waarom: Omdat de muziek anders is dan anders. Ambient, maar ook weer niet, jazzy, maar ook weer niet, postrock, maar ook weer niet,... Vooral heel erg zichzelf en laat dat nu net zijn wat ons aanspreekt. Wie houdt van avontuur, weet nu al waarheen.

 

Wie: MESHELL NDEGEOCELLO

Wanneer/Waar: 31 mei 2019 / De Roma, Borgerhout

Wat: Meer dan zomaar het hulpje van (onder meer) David Bowie

Waarom: U kent haar (misschien) van het baswerk dat ze leverde voor onder meer David Bowie, maar er zit meer in de dame. Ze gaf een heel eigen draai aan een aantal nummers uit de seventies en eighties. Dat werd niet overal op even veel enthousiasme onthaald, maar het blijft de moeite om haar aan het werk te zien. En dat zal ze ongetwijfeld bewijzen in De Roma.

 

Wie: CASS MCCOMBS

Wanneer/Waar: 1 juni 2019 / DOK, Gent

Wat: onderschatte parel aan de indierockkroon

Waarom: We weten het: het is niet de eerste keer dat we Cass McCombs hier naar voor schuiven. Maar het is dan ook elke keer weer zo'n ervaring om hem mee te kunnen maken op een podium. Dat heeft uiteraard te maken met de prachtige platen, die hij maar blijft maken, maar er is ook meer. Hij weet dat ook over te brengen op zijn publiek.

 

Wie: BONOBO

Wanneer/waar: 1 juni 2019 / Kompass, Gent

Wat: (één van) de beste elektronische artiesten van het moment

Waarom: onder het mom “Sleep is overrated” haalt Kompass niemand minder dan Bonobo in huis. De Brit, die een doorbraak forceerde met debuutplaat ‘Animal Magic’, is één van de beste producers die er dezer dagen rondlopen. Hij pakt uit met een mix van intieme, organische geluiden en elektronische invloeden, veelal op een aangename, soms dansbare beat, die je zo naar hogere sferen tillen. De release van zijn jongste album ‘Migration’ bracht hem nog maar kort geleden naar België (Pukkelpop), maar binnenkort is het dus opnieuw van dat. Het beste van alles: hij zal drie uur lang de muziek verzorgen!

Foto: Bandcamp Big Brave

Jeroen Poelmans, Christophe Demunter

19 mei 2019
Patrick Van Gestel