20 juni t/m 3 juli 2016

Concertgids

De laatste concertgids voor de festivalstorm losbarst. En eentje waarmee we graag nog eens uitpakken. Maar in de nazomer zijn we weer keihard terug.

Wie: PARQUET COURTS

Waar/Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Borgerhout / 21 juni 2016

Wat: postpunkbastaardzonen van Television en Beck

Waarom: Deze hipsters uit Brooklyn verheffen verveling tot kunst. Andrew Savage en Austin Brown emmeren over dagelijkse besognes als het opvegen van het steeds terugkerende stof of de drukkende hitte van de New Yorkse zomers die hen noopt om binnen te blijven. Saai, denkt u? Rep u naar Trix en vergewis u van het tegendeel. De zeer productieve heren komen met 'Human Performance' - hun vijfde langspeler in evenveel jaren - onder de arm alvast weer met puik materiaal ons land aandoen.

Wie: BEN MILLER BAND

Waar/Wanneer: Loodscafé, Aarschot / 21 juni 2016

Wat: De hotste Americana-roots-bluegrass-band van het moment.

Waarom: Wegens groeiend succes zal het waarschijnlijk de laatste keer zijn dat je Ben Miller Band in een klein café te zien krijgt. Later in de week kan je ze zien in het voorprogramma van ZZ Top. En in het najaar staan ze geprogrammeerd voor de Roma en de AB. Het optreden in Aarschot zal tevens het eerste op Belgische bodem zijn na de doorstart van de band, multi-instrumentalist Doug Dicharry is er niet meer bij, maar in de plaats daarvan krijgen we Smilin' Bob Lewis en Rachel Ammons erbij.

Wie: UNSANE

Waar/Wanneer: Het Bos, Antwerpen / 21 juni 2016

Wat: Legendarische lawaaimakers uit New York

Waarom: De kreun in Kortrijk trilt nog na van de passage bij de start van hun tournee drie weken geleden. Voor hun tweede passage hebben ze Het Bos op het sloopprogramma staan. Verwacht je aan een muur van hardcore-sludge-noise straight in your face. Veel touren doen ze niet, die van Unsane, dus rep je naar Antwerpen voor het te laat is.

Wie: RAVEN

Waar/Wanneer: The Jack, Eindhoven 22 juni

Wat: Begin jaren tachtig mee aan de wieg van de zogenaamde NWOBHM en sindsdien ononderbroken op de baan.

Waarom: Hoe verloopt het leven van een hardrock band zonder bijhorende film - herinner je de docu rond Anvil - die constant op de baan is. Vintage metal is zonder twijfel terug cool. Terwijl België het moet doen met één optreden, op Graspop nota bene, worden onze Noorderburen met een mini-tour wel verwend. Eindhoven is één van de haltes, maar ook Utrecht, Katwijk en Dokkem (open air festival) staan nog op het lijstje.

Wie: WOODS

Waar/Wanneer: DOK, Gent / 23 juni 2016

Wat: Eén van de weinige nog echt DIY-bands in het circuit

Waarom: Omdat de muziek altijd even zonnig klinkt, verdorie, iets wat wij dezer dagen wel kunnen gebruiken, gezien het gebrek aan vitamines waar iedereen aan lijkt te lijden. En bovendien zijn die liedjes ook nog eens superaanstekelijk, maken ze het je moeilijk om stil te blijven zitten en brengen ze dat op een superenthousiaste manier, ondanks de psychedelica, die door hun teksten wordt uitgeademd. Dus best adem inhouden als je hen gaat bekijken. De muziek zal ook zo wel naar je hoofd stijgen.

Wie: ALBOROSIE

Waar/Wanneer: Openluchttheater Rivierenhof, Deurne / 24 juni 2016

Wat: Reggae met Siciliaans temperament

Waarom: Wie energie, passie en charisma samenvoegt in een modern, frivool rootsreggaejasje, zou wel eens bij Alborosie kunnen uitkomen. Meer dan twintig Jamaicaanse jaren vol pareltjes, samenwerking met Manu Chao en Beenie Man en zes fenomenale platen volstaan om samen met zijn vaste Shengen Clan backingband podia in vuur en vlam te zetten. Zoek even zijn heerlijk diep zinderende, zwoele tophit Herbalist op – een mooi pleidooi pro gebruik natuurlijk – en je zit helemaal aan het juiste adres. Alborosie’s shows zijn een wervelende combinatie van dancehall, dub en roots vol zomerse melodieën en met een felle drive. De man was met zijn band geheel terecht dé grote verrassing op het hoofdpodium van Reggae Geel 2012. Stilzitten? Vergeet het!

Bert Gysemans, Johan Giglot, Andreas Hooftman, Patrick Van Gestel

26 juni 2016