20 april t/m 3 mei 2015

Concertgids

Ah de zon, traditionele spelbreker van het concertleven. Maar wij laten ons daar verdomme niet door tegenhouden. Dus kies maar gauw iets uit onderstaande lijst. We gaan het geen twee keer zeggen.

Wie: CIRCA WAVES

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 22 april 2015

Wat: Vrolijke spring-in’t-veld-poprockers komen hun puike debuutplaat ‘Young Chasers’ voorstellen.

Waarom: Ze staan deze zomer onder meer op Glastonbury en Dour Festival, en mogelijk kan je deze jongens over enkele jaren niet meer in een kleine zaal als de AB-Club aan het werk zien. Bovendien is het mooi dat de erfenis van The Strokes ook bij jonge bands springlevend blijft.

Wie: A PLACE TO BURY STRANGERS

Waar/Wanneer: De Kreun, Kortrijk / 23 april 2015

Wat: Het verleden van bands als Jesus & Mary Chain met een rotvaart het heden ingetrapt

Waarom: Kapot waren we van hun laatste plaat ‘Transfixiation’. En omdat wij er heilig van overtuigd zijn dat je het kwaad met kwaad moet bestrijden, zakken wij naar Kortrijk af om hen te laten bewijzen dat ze al dat lof waard zijn. Maar eigenlijk zijn wij er nu al van overtuigd dat de stukken ervanaf zullen vliegen, de menigte woelig heen en weer zal klotsen en wij tevreden huiswaarts zullen keren.

Wie: DRENGE

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 24 april 2015

Wat: Twee broers en een bassist die rammelende grunge maken tot je er scheel van kijkt.

Waarom: Drenge bezit de gave om een volgepakte zaal om te toveren tot een chaotisch oord van verderf. Op het onlangs verschenen album 'Undertow' hebben ze de gore droombeelden van weleer ingeruild voor de horror van deze echte wereld. Maar de muziek blijft nog steeds koud en meedogenloos. Een avondje vol harde riffs en tienerfrustraties van een trio dat leeft in de mistige bossen van Groot-Brittannië.

Wie: GROUPER

Waar/Wanneer: Kunstencentrum Vooruit, Gent / 29 april 2015

Wat: Alter ego van de Amerikaanse Liz Harris, die in 2014 het minimalistische album “Ruins” uitbracht, de plaat die met gelaagde loops en ingetogen intensiteit door veel recensenten werd uitgeroepen tot plaat van het jaar.

Waarom: Zie dit als de ideale avond voor wie na een hectische dag even in alle rust wil genieten van ‘s werelds mooiste instrument: een breekbare stem. Die van Grouper wordt begeleidt door al even frêle pianoakkoorden en brengt ongetwijfeld troost aan iedere rusteloze ziel. Het concert in de Vooruit is Harris’ enige bezoek aan België dit voorjaar.

Wie: PETER KERNEL

Waar/Wanneer: VK* Concerts, Brussel / 30 april 2015

Wat: Gestoord duo dat zijn muziek graag aangenaam complex houdt

Waarom: Poeslief en even venijnig als een fret. Dat zijn de twee uitersten die dit illustere liefdesduo bespeelt met hun experimentele indierock. Samples, kreetjes, weerbarstige noise, drones, het zit zowat allemaal in ‘Thrill Addict’, hun meest recente plaat. En we hebben ons laten vertellen dat dat nog maar een tip van de ijsberg is, die je tijdens concerten over je uitgestort krijgt.

En omdat wij wel van een frisse pint zo nu en dan houden en wij bovendien gul van nature zijn, geven wij duotickets voor de zaterdag van de Weerdse Bierfeesten weg. Want op 1 en 2 mei kan je daar het gerstenat in overvloed gaan nuttigen. En, als je daar dan toch bent, kan je op 2 mei meteen getuige zijn van de optredens van onder meer Praga Kahn, The Scabs, Willow en Raving George. Uiteraard is drinken met mate aangeraden. Kwestie van je daags nadien nog iets van de concerten te herinneren. Stuur dus je mail met als onderwerp “BIER” naar win@damusic.be en wij laten alvast een vat aansluiten. Trouwens op vrijdag 1 mei kan je in Weerde ook nog Les Truttes en The Pixels aan het werk gaan zien.

Filip Van der Elst, Sharon Buffel, Joris Roobroeck, Patrick Van Gestel

21 april 2015