1997: Biggie Smalls wordt neergeschoten

Flashback

Biggie Smalls is een legende. The illest had de wereld aan zijn voeten toen plots een kogel zich een weg boorde doorheen zijn zware lijf. De hiphopwereld kreeg door de steeds aanhoudende rivaliteit een zoveelste kaakslag en was ten dode opgeschreven. Twintig jaar later is het nog steeds allemaal Biggie Smalls wat de klok slaat. Daar heeft niet alleen zijn muziek, maar ook een waas van mysterie voor gezorgd. Nigga, who shot ya?

Zes maanden na de moord op Tupac Shakur werd Christopher Wallace, beter gekend als Biggie Smalls, doorzeefd door een regen van kogels. Terwijl hij op de passagiersstoel zat van zijn blauwe GMC Suburban stopte een groene Chevrolet Impala naast hem en ging het raampje naar beneden. De vier schoten die afgevuurd werden troffen alle vier raak, waarbij eentje de vitale organen raakte. Hij stierf één uur later aan zijn verwondingen op vierentwintigjarige leeftijd.

Wie precies het raampje naar beneden schoof, blijft nog steeds voor de nodige beroering zorgen. Familie, vrienden en fans blijven in het donker en trachten het licht aan te steken door zelf naar de antwoorden op zoek te gaan. Dit zijn de meest voorkomende en besproken theorieën omtrent de dood van één van de grootste hiphopboegbeelden ooit.

De FBI heeft het gedaan

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat de FBI niet alleen achter de moord op Biggie Smalls zat, maar ook achter die op 2pac. Hiermee wilden ze eigenhandig de agressieve hiphopcultuur een halt toeroepen. Hiphop transformeerde van een genre met vrolijke wijsjes tot een spreekbuis van de jeugd, die zich al drugdealend door het leven sleepte. Figuren als 2pac en Smalls werden gezien als aanstokers en dienden uit de weg geruimd te worden. En daar zorgde de FBI eigenhandig voor.

Deze theorie werd uitvoerig besproken in het boek  "The FBI War On Tupac And Black Leaders" van auteur John Potash, die maar liefst twaalf jaar onderzoek deed naar bizarre moorden, die kunnen gelinkt worden aan de FBI. Hoe dan ook, het incident leek het omgekeerde effect te hebben. In de twintig jaar die volgde zou hiphop zich muzikaal steeds verder uitbreiden, terwijl de boodschap over het algemeen hetzelfde bleef: een beeld schetsen van de erbarmelijke leefomgeving en trachten er zo snel mogelijk uit weg te geraken.

P. Diddy heeft het gedaan

Een beetje kort door de bocht, maar wel degelijk één van de meest besproken complottheorieën: zijn beste vriend P. Diddy – toen nog Puff Daddy -  zat achter de moord. Hij had gezien hoeveel Suge Knight verdiende met de dood van zijn poulain 2pac en zag een kans om zijn bankrekening aanzienlijk te spijzen. Hij besliste hetzelfde te doen, huurde mensen in om dreigtelefoons te plegen naar Biggie en betaalde enkele moordenaars veel geld om Smalls naar de verdoemenis te helpen.

Na de dood van Smalls nam de carrière van P. Diddy ontegensprekelijk een  hoge vlucht. Met het nummer I’ll Be Missing You scoorde hij een wereldwijde hit en ook het album ‘No Way Out’, dat al enkele maanden na Biggie Smalls' dood werd uitgebracht,  was een kassucces. P. Diddy katapulteerde zichzelf, dankzij de dood van Biggie, van producer en achtergrondfiguur tot één van de grootverdieners in de hiphopwereld. Maar deed hij het echt allemaal op de rug van zijn beste vriend?

Suge Knight en de LAPD hebben het gedaan

Russel Poole, hoofdinspecteur bij het onderzoek naar de moord op Biggie Smalls, was de eerste die de vinger wees naar zijn eigen collega’s en Suge Knight als hoofdverdachten van de moord op het icoon. Poole was er rotsvast van overtuigd dat de moord op Smalls een wraakactie was voor de moord op Tupac Shakur. Volgens hem deed Suge Knight daarvoor beroep op enkele onkosjere politieagenten die niet alleen de trekker zouden overgehaald hebben, maar ook het onderzoek tegenwerkten op alle mogelijke manieren. Het zorgde er tevens voor dat de zaak nooit echt werd opgehelderd.

In 2015 zou Poole tijdens een ondervraging met de politie over de zaak in elkaar storten en afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Hij stierf er onder verdachte omstandigheden, wat dan weer de speculaties aanwakkerde van de fans, die in deze complottheorie geloven. Of zoals Busta Rhymes het treffend verwoorde op Twitter de dag na Pooles dood: "Ain't this some s--t? RIP B.I.G."

Leden van de Westkust hebben het gedaan

Westcoast vs. Eastcoast: Het was wat in de jaren negentig. Snoop Dogg, Dr. Dre en aanverwanten aan de ene kant; Biggie Smalls, Nas, Wu-Tang en consorten aan de andere kant. In dit geval was het voornamelijk Bad Boy Records uit New York tegen Death Row Records uit Los Angeles. Hoogtepunt van de vete was ongetwijfeld het hiphopgala van de Source Awards in 1995, waar beide partijen met elkaar openlijk in de clinch gingen. Suge Knight – weer hij – was degene die een hoofdrol opeiste door in een speech P. Diddy aan te vallen: “Any artist out there that want to be an artist and stay a star, and don’t have to worry about the executive producer trying to be all in the videos ... all on the records ... dancing, come to Death Row!”.

Tijdens een afterparty werd Suge Knight en zijn bende dan ook beschoten, waarbij Jake Robles het leven liet. De vinger werd altijd beschuldigend richting Bad Boy Records gewezen, al ontkende P. Diddy altijd zijn betrokkenheid. Toch heerste er in de achterban onrust, wat kon resulteren in een wanhoopsdaad richting de toenmalige koning van de oostkust: Biggie Smalls.

Biggie Smalls leeft!

Biggie en 2pac leven broederlijk naast elkaar op een eiland in Nieuw-Zeeland. Althans, als we een nieuwsartikel mogen geloven uit 2011. NME, het Britse muziekblad dat niet terugdeinst voor wat heibel af en toe, publiceerde een getuigenis van David File, die jaren met de twee rappers had samengeleefd op een verdoken plek op een eiland. De precieze locatie mocht de man om veiligheidsredenen uiteraard niet prijsgeven. Maar hij hield wel keurig een dagboek bij waarin hij al zijn ontmoetingen met Smalls en Shakur uitgebreid in neer pende. Hoewel het artikel later als vals beschouwd werd en File opgenomen werd in een psychiatrische kliniek, bleef het gerucht dat beide rappers nog leven hardnekkig bestaan bij veel fans.

9 maart 2017
Joris Roobroeck