#1984 - The dB’s – Lonely Is As Lonely Does

#1984 - The dB’s – Lonely Is As Lonely Does

1984 was een bijzonder (overgangs)jaar, waarin we langzaam maar zeker het new wavejuk afgooiden voor meer gitaargerichte groepjes, waarvoor ook de rest van de wereld duidelijk klaar was. Pop met een hoog twanggehalte, het mocht weer. De eighties omarmden opnieuw de geest van de sixties. Of zoiets.

We hadden ze op dat moment nog niet ondekt, maar een warme etherwind op 'Domino Deel 1' van Omroep Brabant op BRT Radio 2 deed ons dit fijne gitaarcollectief The dB’s ontdekken. Ze waren in 1984 al aan de derde worp toe met 'Like This', maar op basis van deze welklinkende derdeling gingen we onmiddellijk op zoek naar het debuut 'Stands For Decibels' uit 1981 en 'Repercussion' uit 1982 en we vonden die ook nog onmiddellijk in de Brusselse tweedehandswinkels voor een prikje (vijftig Belgische franken).

We waren vertederd door deze Big-Star-meets-Beach-Boys-achtige powerpop van de harmonische tandem Peter Holsapple en Chris Stamey. Heerlijk materiaal. Op 'Like This' had Chris Stamey het schip al verlaten voor een solotrip, maar Holsapple was voldoende gerodeerd en ging op hetzelfde elan verder.

Straffe gitaarpop die ons vooral in de ballads altijd nog eens extra op de adem trapte. Hier gebeurde het met Lonely Is As Lonely Does, een mooie gitaarballad op een bedje van dienende synths. De titel was een variatie op het gezegde “Pretty is as pretty does”, waarin gesuggereerd wordt dat schoonheid ligt in wat je doet, eerder dan hoe het uitziet.

De plaat verkocht voor geen meter, ondanks het feit dat de kritieken spraken van “An instantly lovable gem” (Trouser Press), “A minor pop masterpiece” (Chicago Tribune) of “Integrated pop” (New York Times). The dB’s zouden nog zeer mooie dingen afleveren, maar het was toch eerder veroordeeld tot een bestaan in een mooie marge.

R.E.M. had dit ook opgemerkt en engageerde Peter Holsapple om hen bij te staan op gitaar en keyboards tijdens de uitgebreide Green-Tour in 1989 en bij de opnames van 'Out Of Time' in 1991. R.E.M.-zanger Michael Stipe ging zelfs zover om hem te benoemen tot vijfde R.E.M.-lid tijdens de MTV Unplugged-show in 1991. Nochtans is Holsapple vandaag zeer terughoudend over die R.E.M.-periode: “I’d rather not talk at all about that, beyond mentioning that I did play with them”. 

17 juni 2022
Laurens Leurs