#1984 - Los Lobos – Will The Wolf Survive

#1984 - Los Lobos – Will The Wolf Survive

1984 was een bijzonder (overgangs)jaar, waarin we langzaam maar zeker het new wavejuk afgooiden voor meer gitaargerichte groepjes, waarvoor ook de rest van de wereld duidelijk klaar was. Pop met een hoog twanggehalte, het mocht weer. De eighties omarmden opnieuw de geest van de sixties. Of zoiets.

Het was een prettige verrassing, toen we de eerste keer, middels 'Domino Deel 1' op Omroep Brabant van BRT Radio 2 (waar anders?) deze frisse Americana mochten horen.

De megafantastische Los Lobos waren in aanzet éénn van de eerste Americanagroepen die de Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse wortels als geen ander wist te verklanken. En ze groeiden doorheen de jaren uit tot een megahuis van vertouwen. Nog nooit maakten ze een echt slechte plaat maakten, maar al een aantal keren verspreid in de afgelopen decennia wisten ze te pieken nadat ze eerste keer aan de deur kwamen piepen midden jaren tachtig met die unieke mix van classic rock, garagerock, Texmex, singer-song en wat dies meer zij.

De wolf in de song is een metafoor voor een man die ernaar streeft om te overleven in een wereld die hem als een buitenstaander behandelt: “Running scared, now forced to hide / in a land where he once stood with pride / but he'll find his way by the morning light." Zowel de titel van de plaat als die van de song kwamen van een editie van National Geographic dat een artikel publiceerde: "Where Can the Wolf Survive?" Drummer en songwriter, Louie Perez, vertelde in Rolling Stone: "It was like our group, our story: What is this beast, this animal that the record companies can't figure out? Will we be given the opportunity to make it or not?"

Eén van de vroegste producties van T-Bone Burnett, die uitgroeide tot de ware behoeder van oprechte Americana.

18 juni 2022
Laurens Leurs