1980: Joy Division speelt (opnieuw) in Brusselse Plan K

Flashback

In hun korte bestaan (amper vier jaar!) speelde de legendarische postpunkband Joy Division slechts een dozijn concerten buiten Groot-Brittannië, waarvan één in Antwerpen en twee in de Brusselse zaal Plan K.

Het laatste van die twee is vandaag dag op dag 37 jaar geleden. Een ticket kostte omgerekend 5 euro (en voor 2,50 euro extra kon je de week erna ook naar Echo & The Bunnymen en Teardrop Explodes gaan zien...). Grappig toeval: Plan K lag in de ... Manchesterstraat.

Drie maand eerder, op 16 oktober 1979, speelde Joy Division ook al hun eerste concert op het continent in diezelfde zaal. Dat optreden is zo mogelijk nog mythischer. Die avond werd Love Will Tear Us Apart voor het eerst gespeeld. Die avond stonden op de affiche ook nog Cabaret Voltaire en – jawel! - William S. Burroughs (ze eindigden hun set daarom met Interzone, een nummer dat refereert naar Burroughs' ‘The Naked Lunch’). En die avond in Brussel schoot fotograaf Philippe Carly de meest iconische foto van Ian Curtis.

Wij waren er niet bij. Dat moeten legendarische tijden geweest zijn! Joy Division was er eigenlijk maar een voetnoot in het programma (ze speelden beneden in de tot cultuurtempel omgebouwde suikerraffinaderij terwijl Burroughs boven voor een paar duizend aanwezigen kwam voorlezen uit ‘The Third Mind’).

Drijvende kracht achter de Brusselse concerten was Annik Honoré, de Belgische die een tijdlang de muze van Ian Curtis was (waarna ze nog een kleine dertig jaar als ambtenaar bij de Europese Commissie werkte - nogal een carrièreswitch!).Het Joy Division-concert in Antwerpen, begin 1980, was dan weer iets minder succesvol: naar verluidt werden er amper tachtig kaartjes verkocht.

Verder dan België, Nederland, Frankrijk en Duitsland geraakte Joy Division niet: aan de vooravond van hun eerste Amerikaanse tournee verhing Ian Curtis zich in zijn keuken. De rest van de band herrees als New Order.

Trouwens, 'Au Plan K. Joy Division & Post-Punk at La Raffinerie du Plan K. Brussels 1979-2009 - A photographic record by Pilippe Carly' is vanaf deze week online te koop. En op zaterdag 21 januari vindt er een kleine overzichtstentoonstelling plaats met het werk van Philippe Carly in Chez Pias, Sint-Laurensstraat, 1000 Brussel.

17 januari 2017
Christophe Demunter