#1979 - The Jam - The Eton Rifles

#1979 - The Jam - The Eton Rifles

1979, na jaren zagen en zeuren om de eerste stereo-installatie - de ITT-Schaub-Lorenz staat nog altijd in de living van onze ouders in Waterloos - en vijftien zijnde, kwamen er een aantal "nieuwe" dingen zeer hard binnen. Een kanteljaar met de punk die voorbijgeraasd was en de disco die breed had toegeslagen, ontstonden de zogenaamde independent labels en sprongen de major labels mee op de new wave-trein. Singles waren nog "hot" en konden de lp's van de respectievelijke artiesten naar een hogere sfeer lanceren. Een divers landschap met wave, ska, rock en de eerste pogingen tot rap en synthpop. Een glAoriejaar voor de vijfenveertigtoerensingle. 

We hadden ervan gehoord en gelezen in de de schaarse Engelse muziekblaadjes, waar we de handen op konden leggen. De New Musical Express en Sounds koesterden we als heilige relikwieën en lazen we helemaal aan flarden, maar de groepen, die er zo cool afgebeeld stonden en bejubeld werden (iets waar de Britten meesters in waren), hadden alhier geen iota airplay en waren bijna nergens te vinden. Internet was onbestaande en de tv beperkte zich tot de Belgische kanalen, Holland 1 en 2 en den Duits. En ook daar was punk verre van populair.

Wij moeten de schaarse nummers van The Jam dus opgepikt hebben op Radio 2 in de late zaterdagnamiddag, vlak na Radio Rijswijck, in een programma met de naam 'Zand erover', dat niet te beroerd was om new wave, punk en potige rockers de ether in te slingeren. En tezelfdertijd had je op Nederland 2 op de VARA een programma lopen met quasi hetzelfde aanbod. Het is daar dat we het kleine wonder, genaamd The Jam, menen gezien te hebben met  The Eton Rifles.

Zo kwaad dat die jongens waren, maar het klonk allemaal ongemeen oprecht. Het was dan ook een aanklacht tegen de elite met het Eton College, klassenstrijd die working class hero Weller puntig attaqueerde: "What chance do you have against a tie and a crest." Weller bevestigde aan Mojo magazine in 2015: "We had a week off and I never even thought about going abroad for a holiday at that time. So I went down to my mum and dad's caravan in Selsey and it pissed with rain for the whole week, so I just ended up writing. And I wrote Eton Rifles. I thought it was a powerful statement."

In 1980 passeerde the Jam op Pinkpop en ze waren nog steeds furieus en gefocust. Het volledige concert werd destijds uitgezonden op Hilversum 3 op woensdagavond in 'Rauhfase' van de KRO en we zaten met de vingers aan de knoppen en de cassette werd tot in het oneindige herhaald, waardoor we op den duur zelfs de schaarse bindteksten van buiten kenden:

"Sup up your beer and collect your fags / there's a row going on down near Slough". Grootse single, top tien in de UK, maar hier deed het geen bal. Die bal ging pas langzaam aan het rollen met Going Underground.

19 januari 2024
Laurens Leurs