#1979 - Sugarhill Gang - Rapper’s Delight

#1979 - Sugarhill Gang - Rapper’s Delight

1979, na jaren zagen en zeuren om de eerste stereo-installatie - de ITT-Schaub-Lorenz staat nog altijd in de living van onze ouders in Waterloos - en vijftien zijnde, kwamen er een aantal "nieuwe" dingen zeer hard binnen. Een kanteljaar met de punk die voorbijgeraasd was en de disco die breed had toegeslagen, ontstonden de zogenaamde independent labels en sprongen de major labels mee op de new wave-trein. Singles waren nog "hot" en konden de lp's van de respectievelijke artiesten naar een hogere sfeer lanceren. Een divers landschap met wave, ska, rock en de eerste pogingen tot rap en synthpop. Een glAoriejaar voor de vijfenveertigtoerensingle. 

Tot vandaag één van de meest onverwachte en onweerstaanbare singles ooit geproduceerd. En tot op vandaag kan Sugarhill Gang nauwelijks bevatten wat ze toen in gang hebben gezet. En zeker toen in 1979, of je nu hardrocker, new waver of popper was (etiketten waren hardnekkig), het liet niemand onberoerd.

Deze allereerste rapsong, die een hitlijst haalde. Rap was toen al een zevental jaren vaste prik op obscure block parties en in discotheken, waar geëxperimenteerd werd met geloopte breakbeats en MC's die er overheen rapten en waar de muziekindustrie niet naar omkeek. King Tim III (Personality Jock) van de Fatback Band wordt officieus als de eerste rapplaat beschouwd. En dat was dan nog een B-kantje van een meer traditioneel r&b-nummer.

Rapper's Delight was gebaseerd op de beat van Chic's Good Times en ook de strijkpartijen waren gemakkelijk in de groove te loopen. Nadat Nile Rodgers dreigde met een rechtszaak, werd zijn naam aan de credits toegevoegd en gaan de royalties integraal naar Rodgers en Bernard Edwards. Het werd eerst een hit in Europa en werd pas later opgepikt in de VS. De Sugarhill Gang heeft het succes nooit geëvenaard, scoorde in de USA nog twee kleinere hits met 8th Wonder en Apache en werd veroordeeld tot obscuriteit en een occasionele nostalgieshow en probeerde het nog een laatste keer in 1999 met een kinderrapalbum 'Jump On It', maar de debuutsingle blijft tot op vandaag een klein mirakel van good vibes en een ultieme feestjesstarter.

18 januari 2024
Laurens Leurs