1979: het eerste concert van Hüsker Dü

Flashback

Als niet alleen je vrienden de kaap van de veertig overschrijden, maar ook je favoriete bands, dan word je stilaan een oudere jongere. We trekken het ons niet aan en leggen nog eens een plaatje op van Hüsker Dü want die legendarische punkrockband speelde veertig jaar geleden hun twee eerste concerten in thuisstad St. Paul, Minnesota.

Na de eerste avond veranderden ze de naam van Buddy And The Returnables in Hüsker Dü, na de tweede show werd keyboardspeler Charlie Pine uit de band gezet en raasden Bob Mould, Greg Norton en Grant Hart zich als trio de muziekgeschiedenis is. Ze speelden enkel covers van onder andere The Ramones, Elvis Costello, Velvet Underground enTalking Heads.

Charlie Pine releasete en producete in 1986 nog het debuut van The Jayhawks, maar verdween verder van de radar. Hüsker Dü bracht in de jaren tachtig een handvol platen uit die zowel The Pixies als Nirvana op het averechtse pad zouden brengen. Echt succesvol werd het trio nooit en ironisch genoeg werd in onze contreien een cover van Diane door Therapy? het bekendste wapenfeit. Voor zover we weten, speelde Hüsker Dü nooit in België maar we botsen deze week nog op een collega die ze in 1987 net over de grens in Nederlands Limburg op Pinkpop zag. In december van datzelfde jaar zongen ze de zwanenzang.

Greg Norton hing zijn basgitaar aan de muur en opende met zijn vrouw een restaurant. Maar Grant Hart en Bob Mould bleven ons verblijden met prachtige plaatjes als respectievelijk Nova Mob en Sugar of onder eigen naam. Drie jaar geleden hadden we het geluk op reis een concert van The Grant Hart Conspiracy mee te pikken, want anderhalf jaar later werd Hart door kanker geveld. Dat Bob Mould nog steeds springlevend is, bewees hij onlangs nog in Het Depot.

1 april 2019
Christophe Demunter