#1979 - Gang Of Four - Damaged Goods

#1979 - Gang Of Four - Damaged Goods

1979, na jaren zagen en zeuren om de eerste stereo-installatie - de ITT-Schaub-Lorenz staat nog altijd in de living van onze ouders in Waterloos - en vijftien zijnde, kwamen er een aantal "nieuwe" dingen zeer hard binnen. Een kanteljaar met de punk die voorbijgeraasd was en de disco die breed had toegeslagen, ontstonden de zogenaamde independent labels en sprongen de major labels mee op de new wave-trein. Singles waren nog "hot" en konden de lp's van de respectievelijke artiesten naar een hogere sfeer lanceren. Een divers landschap met wave, ska, rock en de eerste pogingen tot rap en synthpop. Een glAoriejaar voor de vijfenveertigtoerensingle. 

Het is hier al gezegd? maar we zeggen het graag nog eens: eind jaren zeventig zaten we elke zaterdag om 23u aan de knoppen van de cassetterecorder en zogen elke noot op die Luc Janssen via 'Domino Deel 2' van Omroep Brabant de wereld in etherde om dan de rest van de week nauwgezet en tot in den treure alle nieuwe geluiden en indrukken te analyseren. Luc Janssen was met 'Domino Deel 2' een ankerpunt in ons miserabele tienerbestaan. Hij plooide je grote, wellustige oren wijd open en via de knoppen van de ITT-Schaub-Lorenz cassetterecorder legden we alles nauwgezet vast. Moeilijk opsommen welke deuren hij allemaal opende, maar ze bleven wagenwijd open staan voor fantastische dingen die we nergens anders konden ontdekken. Internet en het wereldwijde web was nog science fiction en de platenwinkels, waar dit soort dingen te koop was was, bevonden zich voor ons ver, ver weg.

Gang Of Four was daar zeer zeker één van die regelmatig de alternatieve revue passeerde. En gelukkig maar. Damaged Goods, één vibrerende brok teenage-angst in welgeteld drieënhalve minuut verklankt. Andy Gill: "Damaged Goods, send them back" words. The music's cute: alternate the guitar and bass duh duh dink! Duh duh dink! and build the song around this R&B clatter among dynamic drop outs where everyone got to feature. We didn't want a pop structure. We'd had it with dominant, subdominant, tonic chord progressions. So we had none, instead."

21 januari 2024
Laurens Leurs