#1979 - Frank Zappa - Dancin' Fool

#1979 - Frank Zappa - Dancin' Fool

1979, na jaren zagen en zeuren om de eerste stereo-installatie - de ITT-Schaub-Lorenz staat nog altijd in de living van onze ouders in Waterloos - en vijftien zijnde, kwamen er een aantal "nieuwe" dingen zeer hard binnen. Een kanteljaar met de punk die voorbijgeraasd was en de disco die breed had toegeslagen, ontstonden de zogenaamde independent labels en sprongen de major labels mee op de new wave-trein. Singles waren nog "hot" en konden de lp's van de respectievelijke artiesten naar een hogere sfeer lanceren. Een divers landschap met wave, ska, rock en de eerste pogingen tot rap en synthpop. Een glAoriejaar voor de vijfenveertigtoerensingle. 

In 1979 kochten wij 'Sheik Yerbouti' op cassette in Fonosjop Kludde Bree voor welgeteld honderdnegenenveertig Belgische franken. Het was onze eerste echte kennismaking met het fenomeen Zappa. En dat viel nogal mee. Het knalt je alle hoeken van de woonkamer in met exuberante solo's (Rat Tomago) en unieke popuitstapjes (Bobby Brown Goes Down), met de beste discoparodie ooit gefabriceerd (Dancin' Fool) en weergaloze weerbarstige funk (City Of Tiny Lites). Enfin, wij vinden de plaat anno 2019 nog altijd even fris als destijds en de Sheik is mijn favoriete Zappa gebleven.

Dancin' Fool is de eerste single van 'Sheik Yerbouti' en draaide rond lachen met de discocultuur en de bijhorende danspasjes. Dansen beschouwt hij als "social suicide" en de "beat goes on and I'm so wrong". Eén van de schaarse hits van Zappa die eigenlijk per ongeluk hit werd in de Amerikaanse en Europese discotheken.

Grappige en ongemeen straffe single en één van de verrassingen van 1979. Van daaruit moesten we pakweg 'Freak Out', 'Cruising With Ruben And The Jets', 'Zoot Allures' of 'Apostrophe' nog leren kennen. 

17 januari 2024
Laurens Leurs