1977: Sid Vicious vervoegt The Sex Pistols
Flashback
Hij was immens populair in de Londonse punkscene en noemde zichzelf de grootste fan van The Sex Pistols: Sid Vicious werd in februari 1977 plots aan boord gehaald om bas te spelen bij de toen al gevaarlijkste band van het moment. Ontegensprekelijk werd dat het moment waarop de punkattitude het haalde van de muziek.
Over het vertrek van stichtend lid Glen Matlock werd heel wat geschreven. De Pistols zelf hielden het op een grapje en beweerden dat Matlock de bons kreeg omdat hij te veel opschepte over The Beatles. Zanger Johnny Rotten liet ooit in een interview weten dat Matlock niet meer bij de groep hoorde omdat hij te veel zijn voeten waste. Matlock zelf hield het bij onenigheid wat de teksten betrof. Wat er ook van aan mocht zijn, The Sex Pistols stonden op de rand van de grote doorbraak en hadden bij het ingaan van 1977 een probleem: ze zochten een nieuwe bassist.
Een diepgaande zoektocht diende de band echter niet te maken. Rotten kwam met Sid Vicious op de proppen; een emotioneel onstabiele man met een enorme drugsverslaving die zichzelf bombardeerde tot de grootste Sex Pistols-fan ooit. Hij viel op vanwege zijn punkattitude en werd al snel berucht in het circuit. Hij was het - volgens hemzelf tenminste - die als eerste een “pogo” inzette tijdens een optreden van The Sex Pistols; een dansstijl waar simpelweg in het rond geschopt en geslagen wordt, maar dan op een vredelievende manier. De meer agressieve stijl wordt dan weer “pitten” genoemd, al kon Vicious daar ook een aardig mondje over meepraten. Hij gebruikte de pogo als een manier om mensen, die naar een Sex Pistols optreden kwamen en er niet punk genoeg uitzagen, rake klappen te verkopen.
En er deden nog andere, gekke verhalen de ronde over de flamboyante Vicious. Zo zou hij tijdens een optreden van The Damned een gebroken glas richting de band hebben geworpen en zo een meisje verblind hebben. Verder heeft hij ook NME-journalist Nick Kent bedreigd met een fietsketting. Drugs was een constante in Vicious zijn leven. Nogal wiedes, als je weet dat zijn moeder het hem gaf op zondag. Cooke en Jones, de twee andere leden van The Sex Pistols, vonden hem een kolderieke zot. Maar toch stond Rotten erop om de man binnen te halen.
Ervaring in de muzieksector had Sid Vicious wel: hij was al drummer geweest bij Siouxsie and the Banshees en Flowers of Romance, maar met een basgitaar kon hij niet overweg. De eerste repetitie werd dan ook een kleine ramp, al deed Vicious volgens de andere bandleden wel zijn uiterste best. Al snel werd duidelijk dat Vicious er niet werd bijgehaald voor diens muzikale kwaliteiten, maar eerder voor zijn punklook en de bijhorende sensatie en schandalen. Handige tools als er ophef moest gemaakt worden voor hun later dat jaar te verschijnen plaat ‘Never Mind The Bollocks” en de verpletterende single God Save The Queen.
Tijdens de opnames van die plaat werden alle stukjes van Vicious te licht bevonden zodat gitarist Steve Jones ook de bas voor zijn rekening moest nemen. Niet veel later werd Vicious opgenomen in het ziekenhuis met hepatitis, waarschijnlijk opgelopen door het veelvuldig gebruik van allerlei drugs. Het is ook in die periode dat Vicious parttime prostituee en fulltime heroïneverslaafde Nancy Spungen leerde kennen. Hoewel de andere bandleden inzagen dat Nancy een negatieve invloed had op hun basspeler, waren ze twee handen op één buik en kregen ze al snel naam en faam in het circuit als ‘Sid & Nancy’.
Tegen het einde van 1977 waren The Sex Pistols één van de bekendste bands op deze planeet. Dat hadden ze niet alleen te danken aan succesalbum ‘Never Mind The Bollocks’, ook de figuur Sid Vivious was een sleutel in het succesverhaal. De band sleepte zich van schandaal naar schandaal en Vicious, die duidelijk smulde van zijn bestaan als nieuwbakken wereldster, belandde in een neerwaartse spiraal, mede door zijn relatie met Nancy.
De romance eindigde tragisch in 1978, toen Nancy Spungen vermoord werd teruggevonden in hun hotelkamer. Vicious werd verdacht van moord, maar kon zich niets meer herinneren van de bewuste avond omdat hij zoveel drugs tot zich genomen had. Hij werd gearresteerd, maar onder voorwaarden vrijgelaten.
Sid Vicious zou uiteindelijk sterven in 1979 aan een overdosis. Eerst werd gedacht aan zelfmoord, maar later zou blijken dat zijn moeder hem het fatale heroïneshot had gegeven. Hij werd eenentwintig jaar. Tot op de dag van vandaag spreekt de figuur Sid Vicious tot de verbeelding en blijft hij een symbool voor de punkbeweging. De vraag blijft natuurlijk of het wel voor de juiste reden is.