1977: Marc Bolan sterft in auto-ongeluk

Flashback

Marc Feld, de Britse singer-songwriter, gitarist en oprichter van rockband T. Rex, overleed precies veertig jaar geleden. Zijn vriendin Gloria Jones parkeerde hun Mini hardhandig tegen een boom en maakte zo een einde aan het leven van één van de meest flamboyante figuren uit de rockgeschiedenis. Met de dood van Marc Bolan doofde ook het glamrockgenre voorgoed uit.

Marc Bolan was de “guru of glitter”. Met zijn band T. Rex boekte hij grote successen in de vroege jaren zeventig. Vraag heel wat hedendaagse rockbands wat hun invloeden zijn en de kans zit er dik in dat de naam van Marc Bolan valt. Naast zijn opmerkelijke verschijning – oogschaduw, glitterpakken en veel vrouwelijke bewegingen – was Bolan een popster avant la lettre. Zijn korte levensloop zat vol verhalen over drugs, drank en kinky seks. Kortom, Bolan was niet alleen een rockster, hij leefde ook als een rockster.

Dat Marc Bolan op vijftien september 1977 zou sterven in een auto-ongeluk was de ironie ten top. Bolan was gek van auto’s. Getuigen daarvan de talloze verwijzingen in zijn nummers. Voorbeeldje? In één van zijn bekendste nummers Children Of The Revolution zingt hij: “I drive a Rolls Royce, cause it’s good for my voice”. Of tijdens Get It On: “Well you're built like a car / you've got a hub cap diamond star”; een verwijzing naar de specifieke, blinkende velg van een auto. Daarnaast bezat Bolan ook een indrukwekkend wagenpark terwijl hij zelf geen rijbewijs had. Auto’s zijn prachtig om naar te kijken, maar tevens ook moordmachines, zei hij vaak in interviews. En wat zou hij gelijk krijgen.

Twee weken voor zijn dertigste verjaardag gingen Bolan en zijn toenmalige vriendin Gloria Jones uit eten in het zuiden van London. Jones was een Amerikaanse zangeres, die zelf ook wat successen wist op te stapelen. Zo nam ze in 1964 de single Tainted Love op, een hit die pas echt bekend werd dankzij de cover van Soft Cell. Ze werkte verder ook als liedjesschrijver en producer voor het bekende Motown-label. Het was ook zij die Bolan uit de wereld van drank en drugs wist te halen. Ze kregen een zoontje en het leven lachte Bolan terug toe. 1977 zou namelijk het jaar van de grote comeback worden.

Maar daar heeft het lot anders over beslist. Lichtjes beneveld raakte Gloria Jones de controle kwijt over haar Mini. Ze ramde een hek en kwam langs de passagierskant tot stilstand tegen een esdoorn. Een getuige rende naar de plaats van het ongeval en zag een persoon met lange zwarte krullen languit op de weg liggen. Het was Bolan, die op slag dood was. Jones lag iets verder met een gebroken kaak en verschillende verwondingen in het gezicht langs de graskant. De auto was tot schroot herleid. Uit later onderzoek bleek dat geen enkele passagier een gordel droeg.

Vier dagen later werd de begrafenis gehouden op het Golders Green Crematorium in London. De begrafenis werd bijgewoond door Les Paul, Rod Stewart (die bij hen was enkele uren voor het tragische ongeval), Tony Visconty, Eric Clapton, David Bowie en een hele horde fans. Als eerbetoon werd een grote bloemenkrans in de vorm van een zwaan op zijn kist gelegd, een verwijzing naar de hit Ride A White Swan.

Op de dag van de begrafenis kwam Gloria Jones tot haar positieven. Ze werd toen pas ingelicht over de dood van haar geliefde. Intussentijd was haar huis volledig leeggeroofd door fans van Bolan, op zoek naar memorabilia van hun held. Gloria Jones zou ook geen cent overhouden aan haar relatie met Bolan, omdat hij nooit officieel gescheiden was van zijn ex-vrouw en zij aansprakelijk werd gesteld voor het ongeval. David Bowie zorgde er dan weer voor dat het zoontje van Jones en Bolan financieel niets tekort kwam, ondanks de zwarte sneeuw die Jones zag door het ongeval.

“Too beautiful to live, too young to die”, was het jarenlange motto van Marc Bolan. Een zin die zelfs veertig jaar na datum blijft nazinderen.

15 september 2017
Joris Roobroeck