#1967SummerOfLove - Tim Buckley - Once I Was ('Goodbye And Hello')

#1967SummerOfLove - Tim Buckley - Once I Was ('Goodbye And Hello')

Laten we het eens hebben over die andere hete zomer, de zogeheten “Summer Of Love”, een bijzonder muzikale zomer, nu welgeteld vijfenvijftig jaar geleden. Toen waren we twee en we herinneren ons daar hoegenaamd niets meer van, maar het voortschrijdend inzicht heeft ons wel geleerd dat daar bijzonder prettige muziekjes werden gepleegd.

Een hele mooie van de tweede plaat van Tim Buckley, opgenomen in juni ’67 en op het einde van de zomer in augustus nog in de aanbieding gegooid. 'Goodbye And Hello' was een zeer straffe plaat en door velen als zijn beste bestempeld. Met duidelijke invloeden van 'Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band', een plaat die voor velen de spelregels compleet veranderde.

Buckleys spectrum veranderde drastisch en het singer-songwriting-idioom was hem sowieso te strak. Vooral de psychedelische invloeden speelden een grote(re) rol met een invloedenspectrum dat plots veel breder en wijdser aangewend werd. Platenfirma Elektra hoopte op een doorbraak, maar ondanks een hoes waarop Buckley vol vertrouwen en lachend met een bierdopje in het rechteroog de wereld inblikt, volgde de massa helaas niet en in de Verenigde Staten raakte de lp niet verder dan een honderdeenenzeventigste plek in de lp-lijst.

Ook de daaropvolgende platen 'Happy Sad', 'Lorca' en 'Starsailor' waren te grillig en te complex en Buckley overleed in 1975 op slechts achtentwintigjarige leeftijd aan een overdosis heroïne. De status van zijn werk is - tragisch - na zijn dood enkel blijven groeien. Meer nog, sommige van zijn songs kregen een bijna mythische status in coverversie zoals Song To The Siren door This Mortal Coil in 1984.

Maar hier dus Once I Was die de melodie, harmonie en frêle stem van Buckley het best illustreert.

9 september 2022
Laurens Leurs