#1967SummerOfLove - The Byrds - Renaissance Fair ('Younger Than Yesterday')

#1967SummerOfLove - The Byrds - Renaissance Fair ('Younger Than Yesterday')

Laten we het eens hebben over die andere hete zomer, de zogeheten “Summer Of Love”, een bijzonder muzikale zomer, nu welgeteld vijfenvijftig jaar geleden. Toen waren we twee en we herinneren ons daar hoegenaamd niets meer van, maar het voortschrijdend inzicht heeft ons wel geleerd dat daar bijzonder prettige muziekjes werden gepleegd.

De vierde plaat van The Byrds en de lievelingsplaat van David Crosby. Eentje die luisterst als ware het een best of. Uiteraard zijn er meer voor de hand liggende nummers om te kiezen uit deze plaat zoals So You Want To Be A Rock ‘n’ Roll Star of My Back Pages, maar toch gaan we voor Renaissance Fair, omdat daar de psychedelische Summer of Love-sfeer van alle kanten af spat.

Nog zo'n supergroep die ons inziens licht ondergewaardeerd blijkt. Historisch nog altijd helemaal mee in het verhaal, maar de effectieve sterkte past in het rijtje Beatles, Stones, Who, Kinks. De zin voor innovatie (folkrock, psychedelica, countryrock) blijkt in de waardering vaak ook een blok aan het appreciatiebeen.

Renaissance Fair is één van de ondergwaardeerde nummers, voor het eerst gespeeld op de echte Renaissance Fair: Monterey Pop in die zomer van 1967, een vredevol evenement met hippies, weirdo’s, bloemenkinderen en muzikanten. Een compositie van David Crosby en Roger McGuinn met alle vintage Byrds-elementen aanwezig: een banjo-achtige intro, de machtige hoge harmonieën, de elektrische elementen zodanig naar beneden gepimpt dat ze als akoestische elementen aanvoelen en een machtige baspartij van Chris Hillman. Kortom een elektro-folksong die vandaag de dag nog op een positieve manier doet fronsen.

 

10 september 2022
Laurens Leurs