#1967SummerOfLove - Buffalo Springfield - Mr. Soul

#1967SummerOfLove - Buffalo Springfield - Mr. Soul

Laten we het eens hebben over die andere hete zomer, de zogeheten “Summer Of Love”, een bijzonder muzikale zomer, nu welgeteld vijfenvijftig jaar geleden. Toen waren we twee en we herinneren ons daar hoegenaamd niets meer van, maar het voortschrijdend inzicht heeft ons wel geleerd dat daar bijzonder prettige muziekjes werden gepleegd.

Een soort van Holy Grail van talent dat later helemaal tot ontbolstering zou komen. Solo en/of in andere combinaties: Stephen Stills ging solo of in combinatie met David Crosby en Graham Nash of als Crosby, Stills, Nash & Young aan de slag. Richie Furay en Jim Messina gingen ook solo of met Poco in de weer en Messina ging ook nog eens in Loggins & Messina.

Enfin, het debuut 'Buffalo Springfield' was in 1966 al een behoorlijke klepper, maar het management behandelde hen als een popgroepje zoals The Monkees dat waren en de marketing verhaspelde zo het straffe debuut. Het management werd wandelen gestuurd.

De tweede plaat kende dan weer een tumultueus proces met het binnen en buiten lopen van rusteloze geesten Bruce Palmer en Neil Young, maar dat deed niks af aan de fameuze output. Geweldige plaat en de bijdrage van Neil Young, Mr. Soul is één van de vele paradepaardjes en openingstrack van de plaat. Groezelig goed en het typische handelsmerk van Young is al duidelijk: catchy op een aparte manier, verregaande sonische gitaarerupties en die aparte stem met die korrel bozigheid en verontwaardiging.

Neil Young was, zoals gezegd, eigenlijk al klaar met Buffalo Springfield en zijn eerste exit kwam er naar aanleiding van een optreden in de populaire Tonight Show van Johnny Carson, waar hij fel tegen gekant was: "I thought it was belittling what the Buffalo Springfield was doing. That audience wouldn't have understood us. We'd have been just a f--kin' curiosity to them."

Toenmalig liefje van Young, Robin Lane beweert dat Mr. Soul geïnspireerd zou zijn door de dood van comedian Lenny Bruce, hetgeen door Young wordt tegengesproken in 'Shakey', de biografie van Jimmy McDonough. Hoe dan ook machtige song uit de Summer Of Love. Ietsje minder lieflijk, maar fel en scherp zoals we ome Neil het liefste hebben.

6 september 2022
Laurens Leurs