1967: ene Kurt Donald Cobain wordt geboren
Flashback
Op 20 februari 1967 zag in Aberdeen, Washington ene Kurt Donald Cobain het levenslicht. U moet echt wel op een andere planeet geleefd hebben, mocht u zich afvragen waar dat feestje vandaag plaatsvindt. Hoewel Nirvana slechts tweeënhalf jaar aan de top van het rockfirmament stond, blijft Cobain ook vandaag nog één van de meest mythische rockers van de voorbije halve eeuw.
Tot de bom in september 1991 barstte, was Nirvana één van de zovele rockbands die in een aftandse bestelwagen elke dag de weg naar een volgend, obscuur achterafzaaltje mocht zoeken. Even daarvoor trokken ze met Sonic Youth door Europa. En op Pukkelpop vervingen ze te elfder ure (ook letterlijk om 11 uur 's ochtends) de de makers van dat ene radiohitje Maniac, die zich daarmee op de affiche hadden geknokt, maar door omstandigheden de wei niet bereikten.
Die band, Limbomaniacs, werd legendarisch omwille van dat optreden dat ze niét speelden. De passage van Nirvana bleef vooral in de herinnering hangen omwille van het weinig voorbeeldige gedrag in de backstage (naar verluidt pisten ze in de champagne-emmer van shoegazers Ride).
Een paar weken later draaide Smells Like Teen Spirit in heavy rotation op MTV (toen nog een muziekzender in plaats van een continue realitysoap) en werden tickets voor het concert in de Gentse Vooruit felbegeerd. Op 23 november 1991 - tevens de vooravond van zwarte zondag en van Freddy Mercury's laatste adem - zochten duizenden hopeloos naar een ticket. Er werd tot 5.000 Belgische franken neergeteld - ruim tien keer de aankoopprijs van 480 frank (12 euro).
Het hele concert is nu op YouTube (zie hieronder) terug te vinden. Wij herinneren ons vooral dat Courtney Love (haar band Hole deed het voorprogramma) tijdens het optreden het podium opstormde om een schaal eten uit de backstage over zijn hoofd te kieperen en het duw- en trekwerk voor het podium om brokstukken van de aan gruzelementen geslagen instrumenten te veroveren. Wij gingen naar huis met een stukje van Novoselic' basgitaar.
Minder gekend is de anekdote dat een medewerker van concertpromotor OnTheRox die avond Cobain en Hole op hete(r)daad betrapte in de backstage. En wie werd achtendertig weken (ofte een gemiddelde zwangerschap) later geboren? Inderdaad, Frances Bean Cobain, misschien dus in Gent geconcipieerd...
Nirvana speelde ook in december 1989 al eens in Gent, maar aangezien iedereen daarbij was, weiden we daar niet verder over uit. Over het uitgestelde concert in Vorst Nationaal in april 1994 valt nog minder te zeggen, want een paar weken eerder bleek dat Cobain ondanks de zin “I swear I don't have a gun” wel degelijk over een wapen beschikte. Op 8 april werd hij dood aangetroffen in zijn huis in Seattle.
Nirvana stond in die tijd al op springen. Dus is het echt wel gissen hoe het Cobain op zijn vijftigste zou zijn vergaan. De kans dat ze als Nirvana nog steeds stadions zouden doen vollopen, lijkt klein. De kans dat we deze winter een "Nevermind 25th Anniversary"-tour zouden gezien hebben, al even klein. Dat de muzikant daar zelf niet echt naar uitkeek, mag blijken uit die ene van Neil Young geleende zin in zijn afscheidsbriefje: “It's better to burn out than to fade away”.