19 september t/m 2 oktober 2016

Concertgids

De zomer deed nog een wanstaltige poging om iets langer te blijven duren, maar nu is hij toch stilaan voorbij en kunnen wij ons weer terugtrekken in donkere holen voor mooie muziek en schone mensen. Laat u door ons leiden door de wirwar van concerten. Of kies gewoon zelf.

Wie: THE JAYHAWKS

Waar/Wanneer: De Roma, Borgerhout / 20 september 2016

Wat: wat: Alt.country met sprankelende gitaren en hemelse melodieën

Waarom: Gigantische hits hebben ze nooit gescoord, maar met zijn melancholische songs heeft de band rond Mark Olson en Gary Louris de dagen van menig fijnproever al vaak opgefleurd. Ze zijn een paar jaar op hiaat geweest en Olson heeft er de brui aan gegeven, maar 'Paging Mr. Proust' (2016), met Peter Buck van R.E.M. achter de knoppen, verzekert ons ervan dat dit een concert wordt om duimen en vingers van af te likken.

Wie: JUNIUS MEYVANT

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 22 september 2016

Wat: Soulvolle freakfolk uit IJsland en het bewijs dat de opwarming van de aarde een feit is (Als er zoveel warmte uit IJsland kan komen, is er geen twijfel meer mogelijk).

Waarom: Wij kijken naar deze show al uit sinds december 2015. Toen zagen we deze nieuwe ster aan het werk als laatste show van de laatste editie van Glimps en waren we meteen overtuigd. Zijn debuutplaat ‘Floating Harmonies’ was onze soundtrack bij de zomer en nu mag hij ook de herfst nog eens een warme gloed geven. Meyvant is al lang sant in eigen land en binnenkort ligt heel de wereld aan zijn voeten. Zijn eerste show hier ten lande heeft u reeds gemist. Zorg dat je hetzelfde niet overkomt bij de tweede.

Wie: BEN CAPLAN

Waar/Wanneer: Het Depot, Leuven / 26 september 2016

Wat: Harige en baardige folkzanger met popinvloeden. Of omgekeerd.

Waarom: Dat hij roots heeft in de folk is aan zijn songs af te lezen, maar tegelijk hebben die liedjes ook een zekere popgevoeligheid en meezingbaarheid. Hij tourt wel eens met zijn Casual Smokers, maar schrikt er evenmin voor terug om in zijn eentje op een podium te staan. En daar komt hij steeds mee weg. Hij heeft wel iets weg van Tom Waits met die rasperige stem en liedjes over verloren dromen. Laat je dus door hem betoveren. Je zal het je niet berouwen.

Wie: MITSKI

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 28 september 2016

Wat: Japans-Amerikaanse, eigenzinnige jongedame, die een potpourri aan geluiden en invloeden in haar muziek stopt.

Waarom: Het ene moment is ze poeslief, het volgende schraapt ze de huid van je voorhoofd. Mitski is geen katje om zonder handen aan te pakken, heeft het bijzonder moeilijk met seksisme en racisme en laat dat ookhoren. Voorts schuwt ze het experiment niet en heeft ze een hekel aan het uitleggen van haar teksten. Op het podium is ze niet te houden en dat zal ongetwijfeld blijken in de AB.

Wie: YAK

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 29 september 2016

Wat: Eindelijk is er nog eens een groep opgestaan die weet wat het is om de gitaren te omgorden en ze gewoon aan flarden te rammen. YAK bracht dit jaar hun debuutalbum ‘Alas Salvation’ uit en dat is een verdomd goede plaat geworden.

Waarom: Wie een glimp wil krijgen van hoe het vroeger was toen anarchie nog bestond moet afzakken naar de Witloof Bar. YAK roept herinneringen op aan The Stooges en The Birthday Party.

Marc Alenus, Andreas Hooftman, Patrick Van Gestel, Geert Verheyen

18 september 2016
Patrick Van Gestel