16 t/m 29 november

Concertgids

Net als u laten wij ons niet afschrikken en blijven wij gewoon naar concerten gaan. Tenminste, van u hopen we dat; voor ons staat dat gewoon vast. En als u dan toch niet kan kiezen, doen wij graag enkele voorstellen.

Wie: JULIA HOLTER

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 17 november 2015

Wat: Volgens Wikipedia maakt deze dertigjarige Amerikaanse vooral moeilijke muziek. Of hoe moet je anders genres als artpop, barokke pop en experiment noemen? Naar onze mening maakt ze vooral onaards mooie muziek waarbij het aardig wegdromen is.

Waarom: Haar vorige album, ‘Loud City Song’, was prachtig. Haar nieuwe, ‘Have You In My Wilderness’, is dat ook. En wie schrik heeft gekregen van bovenstaande beschrijvingen: dit is Julia Holter haar popplaat en het moment om in haar oeuvre binnen te stappen is dus nu gekomen. Pop, maar wel pop op haar eigen voorwaarden.

Wie: LE BUTCHERETTES

Waar/Wanneer: Magasin 4, Brussel / 19 november 2015

Wat: drie Mexicaanse dames met ballen en een rugzak vol catchy garagerock

Waarom: Het voorprogramma – het unieke The Drip Dry Man & Beat Revolver -  alleen al is de moeite, maar ook de hoofdact mag er meer dan zijn. Sleater-Kinney loert om de hoek en Omar Rodriguez Lopez (die van The Mars Volta) producete het meest recente album. Het resultaat is goed voor een klassevol rock-‘n-rollfeestje.

Wie: MAJICAL CLOUDZ

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 23 november 2015

Wat: De wonderbaarlijke verstrengeling van empathische poëet Devon Welsh en experimenteel soundwonder Matthew Otto.

Waarom: In een muziekindustrie die wordt overspoeld door synthpop en elektronica weet Majical Cloudz zich zowel muzikaal als tekstueel te onderscheiden. Laat je onderdompelen in een bizarre beleving van buitenaardse melancholie en intense verslagenheid.

Wie: SUUNS & JERUSALEM IN MY HEART

Waar/Wanneer: Het Depot, Leuven / 24 november 2015

Wat: de meest rare combinatie denkbaar; en toch…

Waarom: De geschifte elektronica van SUUNS in combinatie met de van zijn Libanese roots vergeven experimenten van Jerusalem In My Heart; het lijkt vreemd, maar het loopt als een trein en sleurt alles, dat op de flank van die steile helling ligt, in een enorme modderstroom mee. En het klinkt godverdomme nog lekker ook; even sexy als mysterieus.

Wie: HALF JAPANESE

Waar/Wanneer: Het Bos, Antwerpen / 27 november 2015

Wat: al ruim dertig jaar meedraaiende band, die steeds onder de radar heeft geopereerd, maar de cultstatus niet kon ontlopen

Waarom: Dat er aan Jad Fair één en ander ontbreekt, zagen wij deze zomer nog. Hij speelt steevast met een ongetunede gitaar en houdt zich nooit aan regeltjes. Dat is in de band die hij ruim dertig jaar geleden samen met zijn broer oprichtte, niet anders. Zijn broer is er niet meer bij, maar de grootste halve gare is er nog steeds. Wil je een avondje op het verkeerde been gezet worden, dan weet je nu waar naartoe.

De map met gratis tickets puilt weer uit. Hoog tijd dat dus we ze hier op tafel gooien. In de Botanique kan u gaan genieten van de new new wave van Ought op 22 november, of u kan gaan voor de ondoorgrondelijke C Duncan, die onlangs nog een prima plaat uitbracht, op 23 november. En dan is er nog jong talent Elliot Moss, die op 15 december zijn ding komt doen. Wie zijn eindejaar in duistere regionen wil vieren, kan op 30 december nog gratis naar het Franse Monarch! en de Japanse doom van Birushanah. Wie een ticket (duo’s voor de Botanique, singles voor de Magasin 4) wil winnen, stuurt gewoon een mail met de band van zijn/haar keuze naar win@damusic.be.

Jorik Antonissen, Geert Verheyen, Patrick Van Gestel

20 november 2015