16 t/m 29 januari 2017

Concertgids

Eindelijk! Eindelijk begint er terug leven te komen in de concertzalen. En dan staan wij op de eerste rij om jullie wegwijs te maken doorheen het wilde woud van muziekgespuis dat het land komt binnengespoeld.

Wie: THE ROMANS (RifRaf Fundraiser)

Waar/Wanneer: Het Bos, Antwerpen / 20 januari

Wat: Niet de eerste reünie van The Romans, maar wel eentje, die je nog nooit gezien hebt.

Waarom: Nee, geen Someday Cindy of Fire Brigade (hoewel…) op het programma, maar eerder een selectie van songs van bands, die The Romans hebben gemaakt tot wat ze waren: een Belgische powerpopsensatie om duimen en vingers bij af te likken. En wie weet leer je en route nog één en ander bij. Dat je trouwens bijdraagt tot het dempen van de financiële put die het betreurde RifRaf achterliet, is meteen ook mooi meegenomen.

Wie: TANYA TAGAQ

Waar/Wanneer: Recyclart, Brussel / 20 januari

Wat: Eenendertigjarig keelzangwonder uit Canada

Waarom: Niemand blijft onberoerd bij de oerklanken die deze zangeres uitstoot, maar haar muziek blijft eigenwijs genoeg om uit de greep van de vercommercialisering te blijven. Björk en Mike Patton drukten haar al tegen het gilet en met haar laatste album ‘Retribution’ is ze op het oorlogspad en wil ze ook jouw scalp. Laat je dus willoos naar het offerblok leiden of - beter nog - vervoeg haar horde en trek mee ten strijde tegen de verloedering van de aarde.

Wie: LEE FIELDS & THE EXPRESSIONS

Waar/Wanneer: Arenbergschouwburg, Antwerpen / 21 januari

Wat: de verpersoonlijking van de soul in de vorm van een vijfenzestigjarige kanjer.

Waarom: Hij tourde ooit met Kool & The Gang, maar zong evengoed voor Martin Solveig. Om maar te zeggen dat deze man in zijn carrière al één en ander gedaan en meegemaakt heeft. Maar zijn shows doen glazen bewasemen en verjagen de koude uit je knoken. En zijn leeftijd zal hem er echt niet van weerhouden om het onderste uit de kan te halen.

Wie: KALEO

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 25 januari

Wat: Folkpoppende Ijslanders die hun knappe plaat ‘A/B’ komen voorstellen in de gelijknamige concertzaal.

Waarom: Geweldige singles als Way Down We Go en All The Pretty Girls, een stemgeluid à la Bon Iver en het door merg en been snijdende, in het Ijslands gezongen Vor í Vaglaskógi: potentiële kippenvelmomenten in overvloed!

Wie: DEVIN TOWNSEND PROJECT

Waar/Wanneer: Muziekcentrum Trix, Borgerhout / 28 januari

Wat: Een Canadese alleskunner; van instrumentale kamermuziek tot supersnelle metal met zijn eigen supportband.

Waarom: Ooit manisch-depressief wisselde Devin snoeiharde met reflecterende albums af. Tegenwoordig brengt hij poppy en progressieve metal die klinkt als geen enkele andere groep. En dat komt zelden voor. Devin Townsend en zijn project vernieuwen en brengen structuren met een sound die je nergens anders hoort. Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudige, stevige rock met aanstekelijke melodietjes, maar als je goed oplet hoor je laag boven laag de schitterende details. De diversiteit van de nummers, die de afgelopen twintig jaren geschreven werden, is enorm, maar de zelfrelativering én flauwe humor, waarmee ze gebracht worden, maken het altijd toegankelijk en een feest. Ongetwijfeld de meest laagdrempelige prog, waarschijnlijk ook de stevigste en hoogstwaarschijnlijk met de plezantste frontman.

Check vooral ook ons “Clubvizier”, waarin we het programma van Het Bos voor de maand februari belichten en waarin we tegelijk ook een heleboel GRATIS TICKETS weggeven.

Marc Alenus, Filip Van der Elst, Patrick Van Gestel, Pieter Van Wezemael

15 januari 2017
Patrick Van Gestel