14 t/m 27 oktober 2019

Concertgids

14 t/m 27 oktober 2019

Keuze genoeg, maar dat belet ons niet om toch vijf parels voor de zwijnen te gooien. U hoeft alleen maar de schittering te volgen.

Wie: LEE FIELDS & THE EXPRESSIONS

Wanneer/Waar: 15 oktober 2019 / Handelsbeurs, Gent

Wat: vijftig jaar soulervaring op de planken

Waarom: omdat het vuur in deze man nog steeds even intens brandt. Dit jaar nog bracht hij een nieuwe plaat uit en nog steeds gaat hij er even hard voor. Als u van rnb en/of hiphop houdt, hebt u vast al stukjes van zijn muziek horen passeren. Maar hier kan u gaan voor the real thing, de basis, de soul van een man, die zijn leven aan de muziek wijdde.

 

Wie: CRAIG FINN & THE UPTOWN CONTROLLERS

Wanneer/Waar: 22 oktober 2019 / Trix, Borgerhout

Wat: verhalende liedjes worden prachtige songs

Waarom: omdat Craig Finn zoveel meer is dan gewoon maar de zanger-gitarist van The Hold Steady. Niet dat hij voor die band ook niet de liedjes schrijft natuurlijk. Maar zijn solowerk is persoonlijker, gaat meer de emotionele kant uit en laat een kant van hem zien, die je bij The Hold Steady niet te zien krijgt. Wij zagen hem in februari Brian Fallon wegspelen en dat was dan nog solo. Nu heeft hij een band bij zich. En dus willen wij dit absoluut niet missen.

 

Wie: ADAM GREEN

Wanneer/Waar: 24 oktober 2019 / Vooruit, Gent

Wat: allround kunstenaar, die toevallig ook nog muziek maakt

Waarom: hij schildert, beeldhouwt, maakt films, maar heeft er intussen ook een indrukwekkende muziekcarrière op zitten, aanvankelijk onder de naam The Moldy Peaches, samen met Kimya Dawson, maar ook solo overspant zijn loopbaan meer dan vijftien jaar en toch al tien albums, waarvan de laatste nog maar in september uitkwam. Daarvoor kreeg hij zelfs de hulp van Florence Welch en leden van Foxygen. Zijn stem maakt zijn songs tot wat ze zijn, maar tegelijkertijd zijn ze lichtvoetig en vaak bijzonder smakelijk. Live is Adam Green een ervaring op zich en dus altijd de moeite.

 

Wie: CAKE

Wanneer/Waar: 25 oktober 2019 / De Roma, Borgerhout

Wat: lang leve de koebel (en de trompet mag meedoen)

Waarom: de meewarige stem van boomlange zanger John McCrea, de trompet van Xan McCurdy en de onnavolgbare liedjes van een band, die weet hoe ze een feestje moeten bouwen. We waren er al een paar keer getuige van. Steeds was het gedenkwaardig. Laat je dus deze keer niet verrassen en zorg dat je nog aan een ticket geraakt.

 

Wie: TINARIWEN

Wanneer/Waar: 27 oktober 2019 / Het Depot, Leuven

Wat: warm als woestijnwind, maar tegelijk even schurend

Waarom: het is altijd een genoegen om Tinariwen aan het werk te zien. Maar deze keer hebben ze ook nog eens een prima album om songs uit te brengen. Alle gasten waarvan sprake op dat album kunnen er onmogelijk bij zijn, maar ons hoort u desondanks niet klagen. Want ook nu wordt het dansen, schuifelen en/of kopje schudden op de tonen van deze woestijnrock. Laat maar waaien dat windje.

 

En naar goede gewoonte gooien we er enkele gratis tickets tegenaan. Met name van concerten in Magasin 4. Op 2 november kan je daar punkpioniers UK SUBS nog eens de grijze haren zien rondzwieren. Iets eclectischer zal het eraan toe gaan op 7 november, wanneer DUB TRIO de unieke combinatie van dub en metal komt demonstreren. Of u kan helemaal gaan voor de hoofdvogel en op 9 november PART CHIMP de nog rechtop staande muren van de zaal zien en horen slopen. U zegt het maar. Een mailtje met de band van uw keuze naar win@damusic.be volstaat.

Foto: Sesse Lind (via Billboard.com)

14 oktober 2019
Patrick Van Gestel