14 t/m 27 maart 2016

Concertgids

De krokussen zijn er al, de bands staan al in de zalen, nu u nog.

Wie: THE HOLYDRUG COUPLE

Waar/Wanneer: Charlatan, Gent / 16 maart 2016

Wat: psychedelica uit Chili godbetert

Waarom: Ook Latijns-Amerika roert zich als het op rockmuziek aankomt. Er was eerder al Föllakzoid, maar ergens tegen dezelfde achtergrond opereerde ook dit duo sinds 2008 en legde dat intussen al op een drietal albums vast. Bovendien hebben ze iets goed te maken want een eerder aangekondigd concert in België diende geannuleerd te worden. Reden te meer om dit niet te missen, want wij hebben zo’n bruin voorgevoel dat dit wel eens de Azteek in u zou kunnen wakker maken.

Wie: JOZEF VAN WISSEM / CHVE / MONNIK

Waar/Wanneer: Kunstencentrum Vooruit, Gent / 17 maart 2016

Wat: Het Gentse label Consouling Sounds presenteert in de vooruit enkele van zijn meer introspectieve artiesten.

Waarom: De Nederlander Jozef Van Wissem roept met zijn luit een heel eigen wereld op, die ons vaak doet denken dat we in een middeleeuwse kelder zijn beland. Enkele jaren terug werd zijn soundtrack voor ‘Only Lovers Left Alive’ (same met SQÜRL) nog beloond op Cannes en nu heeft hij een nieuw soloalbum uit (met ook enkel bijdrages van Zola Jesus). Ook live weet hij dat goed te vertalen, en brengt hij het publiek in een trance met zijn minimalistische composities. Daarbovenop krijgt u ook nog eens de drones van CHVE (van Amenra) en Monnik.

Wie: THE RHYTHM JUNKS

Waar/Wanneer: Muziekodroom, Hasselt - N9, Eeklo / 18 - 19 maart 2016

Wat: van oude zakken en verdomd goede wijn

Waarom: Ook in België leeft de blues nog steeds en geen mens, die ooit The Rhythm Junks heeft gezien en/of gehoord, zal dat tegenspreken. De wonderlijke mondharmonica van Steven De Bruyn met de stevige ondersteuning van Jasper Hautekiet en Tony Gyselinck staat er nog steeds. Ze bewezen het al op plaat en staan nu klaar om de rest van de wereld ook hun reden van bestaan voor te schotelen. Niet te missen dus.

Wie: LEE ‘SCRATCH’ PERRY

Waar/Wanneer: De Roma, Borgerhout / 19 maart 2016

Wat: Een artiest die met zowat alle rastahelden der aarde samenwerkte, die in de hoogdagen zijn Black Ark-studio in brand stak, die nummers vol dierenkreten propt en zelfs Mad Professor volledig gek maakt en die al jaren als een circusclown over het podium dartelt, is ronduit een icoon.

Waarom: Elke keer dat Lee Perry besluit naar België te komen, geeft reden tot feesten. De peetvader van de dubmuziek, die al een halve eeuw balanceert tussen gek en geniaal, weet immers steevast zo'n bedwelmend reggaefeestje neer te zetten met handenvol hits dat negeren gewoonweg een zonde is. Geen wonder dus dat Lee "Scratch" Perry met Pura Vida de avond in de Roma bont zal maken, iets waarop we toch net dat tikkeltje trotser op mogen zijn. En o ja, de organisatoren verklapten het natuurlijk al: klokslag twaalf uur wordt de dubmeester exact tachtig jaar. Op zich geen wonder. Lee Perry haalt gemakkelijk de honderdtwintig.

Wie: NATALIE MERCHANT

Waar/Wanneer: Koninklijk Circus, Brussel / 21 maart 2016

Wat: Een stem goed voor tienduizend maniakken, die ook nog eens uitpakte met ‘Tigerlily’.

Waarom: Al met 10,000 Maniacs stond ze garant voor herkenbare teksten en een stem, die je deed smelten. En dat deed ze gewoon verder toen die groep de gitaren in de wilgen hing. Die stem is er trouwens nog steeds, zelfs na vijfendertig jaar, alsof de tijd er geen vat op krijgt. Deze keer is het de reissue van ‘Tigerlily’, die ongetwijfeld het middelpunt van dit concert zal vormen, maar dat neemt niet weg dat er andere klassiekers de revue zullen passeren, waarschijnlijk in licht of zwaar gewijzigde vorm, al naargelang.

Intussen blijft de Ancienne Belgique maar met tickets strooien. Voor de intussen traditionele, akoestische interpretatie van het nieuwe album van De Mens bijvoorbeeld, die dat op 2 april komen doen. En ook al uit Latijns Amerika: Che Sudaka, zij het iets meer in de lijn van de verwachting, gezien de mix van ska, reggae, rock en wereldmuziek, die dit gezelschap op 3 april komt serveren. Voor beide concerten mogen wij drie duo’s weggeven.

En ook in de Nijdrop blijven ze vrijgevig, want zowel voor het optreden van de onverwacht uit de hoek komende Glenn Claes op 30 maart als voor dat van de liveshow van het Australische Hermitude op 8 april mogen wij duo’s uitdelen.

Stuur een mail naar win@damusic.be met als onderwerp de band/artiest van je voorkeur om kans te maken. Wij doen de rest dan wel.

Robbe Van Peteghem, Johan Giglot, Patrick Van Gestel

13 maart 2016