13 t/m 27 november 2016

Concertgids

Alweer veertien dagen verder, alweer een rij bands en artiesten, die staan te popelen om jou en ons te verblijden met hun muziek. Wij snuisterden door ’s lands zalen en kwamen uit bij de volgende vijf bekijkenswaardige concerten.

Wie: BEAR’S DEN

Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 16 november 2016

Wat: Indiefolkies, die de jaren zeventig en tachtig ontdekten.

Waarom: Het is bijna niet te geloven dat Bear’s Den nog maar vier jaar bestaat. In die vier jaar bracht de band vier ep’s en twee volwaardige albums uit. En dat veel niet altijd minder goed betekent, bewezen deze jongens die in sneltreinvaart evolueerden van een pure folkband naar een groep die ook de betere pop uit de jaren zeventig en tachtig in de sound versmolten. Van het vertrek van banjospeler Joey Haynes wisten de twee overblijvers een sterkte te maken in plaats van een zwakte en zo werd ‘Red Earth And Pouring Rain’ een album dat nog even donker en harmonieus klinkt als de debuutplaat, maar ook als een volwassen popplaat. Denk Prefab Sprout, Fleetwood Mac en Simple Minds met een vleug folk er in. Klinkt als een vreemde combinatie, maar ze werkt.

Wie: BLURT

Waar/Wanneer: Magasin 4, Brussel / 17 november 2016

Wat: Geschifte, onstuitbare band, die zowel rock als jazzliefhebbers zal aanspreken.

Waarom: Verwacht je, ondanks hoger vermelde inleiding, niet aan vlotte songs. Ted Milton zingt niet, maar schreeuwt zijn teksten eerder en onderstreept dat met saxspel, dat vette knipogen richting experiment en free jazz uitdeelt. In 1979 stak hij de weerbarstige neus aan het venster om ze nooit meer terug te trekken en koppig in de marge verder te blijven doen. Dat alleen al verdient een bezoek aan dit concert.

Wie: CHEENA

Waar/Wanneer: HET BOS, Antwerpen / 18 november 2016

Wat: Samensmelting van diverse leden van verschillende bands, die als geheel een prima plaat op de markt gooiden en daarvoor reclame komen maken.

Waarom: Oef, punk bestaat nog. Dat was onze conclusie nadat we het debuut van dit gevarieerde gezelschap onder oren kregen. Het was heerlijk rondstuiteren op de ontspoorde countrysongs en dat wordt het ongetwijfeld ook in Het Bos. Dat al de groepsleden hun respectievelijke achtergrond meebrengen zal zeker nog bijdragen tot de pret.

Wie: YOUSSOU N’DOUR

Waar/Wanneer: De Roma, Antwerpen / 21 november 2016

Wat: Senegalese superster die met de grootste muzikanten (Bruce Springsteen, Paul Simon, Sting, Neneh Cherry en Axelle Red) heeft samengewerkt.

Waarom: Een van de allergrootste, Afrikaanse muzikanten ooit, al duikt hij af en toe ook op als acteur en is hij ook nog eens zakenman, activist en geëngageerd politicus. Een levende legende. N’Dour heeft niet noodzakelijk een nieuw album als ‘Afrika Rekk’ in the picture te zetten, maar op zijn eigen manier doet hij steevast een publiek heerlijk dansen en genieten. Elk concert is een aparte belevenis, waarna het publiek steevast met een brede glimlach huiswaarts trekt.

Wie: THE VEILS

Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 25 november 2016

Wat: Door de duivel bezeten, Londense rockers.

Waarom: Ze klinken op het laatste, prima album ‘Total Depravity’ – waarop ze samenwerkten met El-P van Run The Jewels – als een mix van Dez Mona en Flying Horseman: intens, niet voor een gat te vangen en even creatief. Live gaan ze ver, heel ver en klinken ze zwarter dan Nick Cave. De band bestaat volgend jaar vijftien jaar, maar frontman Finn Andrews heeft – gelukkig – nog steeds niet al zijn demonen verdreven. Wees getuige van zijn volgende poging daartoe in het hellhole van Brussel.

Marc Alenus, Philippe De Cleen, Patrick Van Gestel

19 november 2016
Patrick Van Gestel