13 augustus: linkse boel!

Achtergrond

13 augustus is internationale linkshandigendag. Ook bij muzikanten zijn er heel wat linkshandigen uiteraard aangezien tien tot vijftien procent van de mensheid linkshandig is. We focussen deze keer op linkshandige gitaristen.

Ladies first en dus starten we met Courtney Barnett, een van de leukste exportproducten - ahum- van Australië momenteel. Barnett leverde met ‘Sometimes I Sit And Think And Sometimes I Just Sit’ dit jaar een fantastische plaat af en mag daarom binnenkort ook op Pukkelpop staan. Op de mooie cartoon hiernaast, die verscheen in de New Yorker staat ze afgebeeld als rechtshandige, maar ze is wel degelijk linkshandig zoals je in deze clip kan zien.

Even zag het ernaar uit dat The Sound even groot als en zelfs belangrijker zou worden dan U2. Met de albums ‘Jeapardy’ en vooral ‘From The Lion’s Mouth’ leverde de postpunkband rond Adrian Borland twee albums af die tot op de dag van vandaag worden gekoesterd. Daarna ging het mis. Er kwamen nog een paar albums waarvan het laatste bij het Belgische label Play It Again Sam, maar daarna was het over. Borland pleegde tien jaar na de split van The Sound zelfmoord.

Kurt Cobain, u wel bekend van een groepje Nirvana was ook linkshandig. In november komt een plaat uit met nooit eerder uitgegeven solomateriaal van de zanger die links gitaar speelde, maar rechts drumde naar het schijnt (wat dat ook moge betekenen met twee sticks).

De Schot William Campbell speelde bij The Marmelade en was co-auteur van hun grote hit Reflections Of My Life. Als jongeling ontwikkelde Campbell een unieke stijl. Als linkshandige speelde hij op een rechtshandige gitaar met de snaren gewoon ondersteboven in open E gestemd. Campbell zie je hier - ja sorry - links in het filmpje.

William Campbell zou ook de naam van de man geweest zijn die Paul McCartney verving toen hij zogezegd op 6 november 1966 overleed na een verkeersongeval. Wat er ook van zijn, ook Sir Mac speelde links, al probeerde hij het eerst rechtshandig. Dat wou maar niet lukken. Toen zag hij een foto van de countryzanger Ottis “Slim” Whitman die links speelde en besefte hij dat hij zijn gitaar moest omkeren, tokkelen met zijn linkerhand en de snaren van plaats wisselen.

Het verhaal van Jimi Hendrix bewijst hoe er vroeger naar linkshandigheid werd gekeken. Hendrix was linkshandig, maar zijn vader probeerde hem te dwingen om rechts te spelen omdat hij linkshandigheid des duivels vond. Brave Jimi deed zoals zijn vader bevool en hersnaarde rechtshandige gitaren om links te spelen en schreef ook rechtshandig. Maar als zijn vader niet in de buurt was, speelde hij toch links ook al riskeerde hij zo zijn gitaar te verliezen. Zijn standbeeld toont hem als de linkshandige die hij was. Hendrix kon dus zowel rechts als links spelen en, als het moest, ook met zijn tanden.

Toni Iommi van Black Sabbath is nog een ander verhaal. Hij speelde links, maar verloor als zeventienjarige, op de laatste dag van zijn job in een plaatstaalfabriek, de topjes van twee van zijn vingers van zijn rechterhand. Iommi dacht dat hij nooit meer gitaar zou kunnen spelen, maar zijn ploegbaas liet hem een plaat van de Belg Django Reinhardt horen die in een brand twee vingers verminkte en daarna een compleet eigen stijl ontwikkelde. Dat gaf Iommi moed en hij zette door. Hij had ook kunnen proberen om rechts te leren spelen, maar dat kwam destijds niet bij hem op. Later wel, maar toen kon hij het niet meer opbrengen om helemaal van voor af aan te beginnen. Hij liet plastic vingerkootjes maken en bleef uiteindelijk links spelen.

De enige Belgische linkshandige gitarist van enige naam en faam die we konden vinden, was Thierry Plas. Die is vooral bekend van zijn werk bij Machiavel, maar was ook actief als sessiemuzikant voor talloze anderen zoals Vaya Con Dios, Pierre Rapsat, Dirk Blanchart, Beverly Jo Scott, Vladimir Cosma en Billy Preston. Machiavel is dan weer vooral bekend van deze hit:

Kent u nog andere Belgische linkshandige gitarsten, dan horen we het graag.

13 augustus 2015
Marc Alenus