11 t/m 24 maart 2019

Concertgids

Tijd om de benen te strekken. Meer zelfs, om de benen eens goed te laten wapperen. Of om de nekspieren te testen. U kiest het zelf maar uit. Wij geven enkel de voorzet.

Wie: SOLSTAFIR

Wanneer/Waar: 12 maart 2019 / Trix, Antwerpen

Wat: het komt uit Ijsland en heet eens niet Sigur Rós.

Waarom: Omdat ze sfeer en rock weten te combineren zoals geen enkele andere band dat kan. Ook zij zingen wel eens in het Ijslands, maar dat past eigenlijk perfect bij deze atmosferische muziek. Ongetwijfeld zullen ze altijd in de schaduw van de gigant uit hun land blijven staan en dat is een beetje jammer. Of misschien ook net goed. Als u een open geest heeft en wel iets voelt voor pryschedelische progrock (om het spul maar een naam te geven), gaat u zich in Trix helemaal op uw plaats voelen.

 

Wie: MORTIER

Wanneer/Waar:14 maart 2019 / Vooruit, Gent

Wat: Frisse, Nederlandstalige pop die in de oren springt met luisterrijke melodieën en montere teksten vol observaties.

Waarom: Mortier is een nieuwe Nederlandstalige supergroep rond Thomas Mortier (De Ministers Van de Noordzee, Yuko en Douglas Firs) met Senne Guns, Nele Paelinck (School Is Cool), Jesse Maes (Sophia, Hypochristmutreefuzz) en Willem-Alexander Langlet (Emma Bale). Op 14 maart presenteren ze de naamloze debuutplaat waarvan singles Marie, Zoveel Meer en Verhaal Van Karel zich al stevig in onze buis van Eustachius genesteld hebben.

 

Wie: WINDHAND

Wanneer/Waar: 17 maart 2019 / Ancienne Belgique, Brussel

Wat: van de meest frisse doommetal die u sinds lang hebt gehoord.

Waarom: Een doommetalband met een vrouw als frontpersoon, er zijn er niet veel. Maar dat is niet alles waardoor Windhand een vooraanstaande positie inneemt binnen het genre. Sinds het eerder over het hoofd geziene debuut is deze band steevast gegroeid naar de positie waar ze zich nu bevinden. Doommetal verpakt in prachtige songs, die steeds weer de nagel op de kop slaan.

 

Wie: NICK WATERHOUSE

Wanneer/Waar: 23 maart 2019 / Botanique, Brussel

Wat: dat wat Nick Waterhouse altijd al deed: terug naar de ware rhythm & blues

Waarom: Omdat het zo verdomd aanstekelijk is, wat Nick Waterhouse altijd weer uit zijn gitaar haalt. Het klinkt heel erg retro, daar kan je op geen enkele manier onderuit, maar dat is in dit geval (weer eens) geen enkel bezwaar. Muziek van het soort waarvan je spieren samentrekken en die je dus onweerstaanbaar in beweging zet. Dan kan je toch geen enkele geldige reden opnoemen om thuis te blijven.

 

Wie: TINY RUINS

Wanneer/Waar: 23 maart 2019 / Trix, Antwerpen

Wat: subtiele, Nieuw-Zeelandse schoonheid

Waarom: Drie albums is Tiny Ruins ondertussen onderweg en de weg gaat nog altijd crescendo. Op de laatste, ‘Olympic Girls’ breidde Hollie Fullbrook en haar mannen het muzikale palet gevoelig uit zonder daarmee in de weg te gaan staan van de prachtige, poëtische overpeinzingen die Fullbrook zo mooi kan brengen. Laat die oordopjes maar thuis, maar kom op tijd, want voor Tiny Ruins speelt Kitt Philippa die misschien nu nog niet in dezelfde divisie speelt als de hoofdact, maar dat zal, afgaande op het vorig jaar verschenen Grace wel niet zo lang meer duren.

 

Intussen blijven ze in de Magasin4 splinterbommen lanceren. Dat doen ze in maart nog in de vorm van SUMAC, die op 15 maart de kanaalzone komen ondermijnen. En dan zijn er nog YOUNG WIDOWS, die op 30 maart terreur komen zaaien in de hoofdstad. Voor al dit geweld mogen wij single tickets uitdelen aan wie een e-mail stuurt naar win@damusic.be met als onderwerp de naam van de band en op een beetje geluk kan rekenen.

Marc Alenus, Patrick Blomme

10 maart 2019
Patrick Van Gestel