#10ccEtcetera - The Graham Gouldman Thing - For Your Love (1968)

#10ccEtcetera - The Graham Gouldman Thing - For Your Love (1968)

We hebben het vaak voor doordacht en doorwrocht vakmanschap, ook in de muziek. Uiteraard is de oerschreeuw vanuit de buik hartelijk welkom, maar ook de minutieus in elkaar geknutselde poptop kan ons goedkeurend gegrom wegdragen. 10cc is zo'n groep, die vanuit de studio menige fantastische single en lp de wereld in stuurden. Pop met een knipoog en met een clevere baseline.

Laten we eens even focussen op wellicht het grootste popsongvakmanschap binnen 10CC: Graham Gouldman. Nog voor hij deel uitmaakte van het dynamische oerkwartet Godley, Creme, Stewart en Gouldman, had de man al een tros evergreens in de pop bij elkaar geschreven, want wat te zeggen van iemand die op een paar jaar tijd Bus Stop voor The Hollies, No Milk Today en For Your Love voor The Yardbirds bij elkaar pent. Regelrechte klassiekers die ruim vijftig jaar later nog steeds dagelijkse radiokost zijn.

Nog voor hij 10cc vervoegde, nam hij het gros van deze nummers ook nog eens zelf op in de Olympic Studios in London in 1968 met de kundige hulp van John Paul Jones (Led Zeppelin) en Eddie Kramer (later producer voor Kiss en technicus voor Jimi Hendrix, Led Zeppelin, enz). Gouldman: “It was also a chance to work on a big project with John Paul Jones, with whom I had worked many times before. He is a great bass and keyboard player who had an important influence on my playing. The album was supposed to have been co-produced by Peter Noone of Herman's Hermits. The idea being that the artist produces the writer. After the first session he didn't show up again, so John and I ended up producing the album with Eddie Kramer engineering.”

De platenfirma behandelde de plaat stiefmoederlijk door ze enkel uit te brengen in de VS en Canada. Pas veel later, in 1992, werd de plaat uitgebracht in het VK. Mooie versies van de schrijver zelf, maar de uitvoeringen door de groepen, die ze wereldwijd verzilverden, blijven toch de real deal. 

18 maart 2023
Laurens Leurs