#10ccEtcetera - Hotlegs - Neanderthal Man (1970)

#10ccEtcetera - Hotlegs - Neanderthal Man (1970)

We hebben het vaak voor doordacht en doorwrocht vakmanschap, ook in de muziek. Uiteraard is de oerschreeuw vanuit de buik hartelijk welkom, maar ook de minutieus in elkaar geknutselde poptop kan ons goedkeurend gegrom wegdragen. 10cc is zo'n groep, die vanuit de studio menige fantastische single en lp de wereld in stuurden. Pop met een knipoog en met een clevere baseline.

Voordat 10cc 10cc werd, ging er nog een proloogje aan vooraf met kernleden Godley, Creme en Stewart, maar nog zonder Graham Gouldman, die toch al af en toe aan het raam kwam piepen. Zo ongeveer van 1970 tot 1972 met een zeer ritmische hit Neanderthal Man, hetgeen in 1970 baanbrekend moet geklonken hebben, zo'n negen jaar voor Fleetwood Mac met Tusk op de proppen kwam. En eigenlijk klinkt het geheel nog altijd erg cool.

Neanderthal Man is het resultaat van het geploeter van het trio Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme met nieuwe opnameapparatuur in de Strawberry Studios, waarbij ze de drumlagen op een viersporenmachine perfectioneerden. (In die tijd was Gouldman in New York om de laatste zes maanden van zijn contract met Super K Productions af te werken). Het nummer bestond voornamelijk uit een gezongen refrein, ondersteund door Stewarts en Creme's akoestische gitaren en een log drumritme, verzorgd door Godley.

De song werd uitgebracht als single onder de bandnaam Hotlegs en bereikte de tweede plaats in de Britse singlehitlijst in juli 1970 en de tweeëntwintigste in de Verenigde Staten en verkocht uiteindelijk twee miljoen exemplaren wereldwijd. Behoorlijk onverwacht. De band nam het vervolgalbum 'Thinks: School Stinks' op voor Philips voordat ze zichzelf in augustus 1970 herdoopten tot Doctor Father voor een nieuwe versie van Umbopo bij Pye Records.

Dat was een nummer dat ze oorspronkelijk hadden opgenomen voor Kasenetz en Katz om uit te brengen onder de naam Crazy Elephant. De versie van Doctor Father slaagde er niet in om airplay of verkoop te halen. In oktober 1970 werd de band dan uitgenodigd voor een tournee door Groot-Brittannië met The Moody Blues. Gouldman, net teruggekeerd naar het Verenigd Koninkrijk, voegde zich bij de band op bas, waarmee deze optredens de eerste waren waarbij de vier toekomstige leden van 10cc live op het podium speelden. Maar na slechts vier shows werd de tournee afgelast, toen John Lodge van The Moody Blues een virus opliep.

Lady Sadie (1971) werd nog uitgebracht door Hotlegs in Groot-Brittannië met een zeer ondeugende tekst met een standaardarrangement en twee andere liedjes werden in het buitenland (Run Baby Run in de Verenigde Staten en Desperate Dan in Duitsland en Spanje) gelanceerd, maar geen daarvan haalde de hitlijsten. De band keerde terug naar de studio's om samen te werken met andere artiesten. 'Thinks: School Stinks' werd wereldwijd uitgebracht en werd in december 1971 opnieuw verpakt (in het Verenigd Koninkrijk) door het Philips-label met verschillende nummers die de originelen vervingen, waaronder Neanderthal Man.

Door het gebrek aan verder succes in de hitlijsten, werd Hotlegs bestempeld als een one-hit-wonder. In 1972 werd Hotlegs dan definitief 10cc, met het gekende gevolg.

14 maart 2023
Laurens Leurs