#10ccEtcetera - Godley & Creme - An Englishman In New York (1979)

#10ccEtcetera - Godley & Creme - An Englishman In New York (1979)

We hebben het vaak voor doordacht en doorwrocht vakmanschap, ook in de muziek. Uiteraard is de oerschreeuw vanuit de buik hartelijk welkom, maar ook de minutieus in elkaar geknutselde poptop kan ons goedkeurend gegrom wegdragen. 10cc is zo'n groep, die vanuit de studio menige fantastische single en lp de wereld in stuurden. Pop met een knipoog en met een clevere baseline.

We waren nog in de prille teens en we volgden nog de hitparade op een bijna religieuze manier, maar we werden in februari 1980 toch meer geboeid door de hits left of center. En dat waren vooral skahits van The Selecter (On My Radio), The Beat (Tears Of A Clown) of The Specials (A Message To You Rudy) of ook wel Sara van Fleetwood Mac of Brass In Pocket van The Pretenders. Zelfs een nummer één als Sugarhill Gangs Rapper’s Delight boeide. Maar plots was daar iets dat nergens echt bij hoorde en zich in alle vreemsoortigheid en eigenheid een weg baande naar de top: An Englishman In New York van Godley & Creme

Die werd daarbij vooral geholpen door de eerste zelf geproduceerde videoclip, die bezwerend de kers op de taart vormde met de big band van mannequins uit de jaren dertig, een hommage aan een film uit 1971 'The Abominable Dr. Phibes' van Robert Fuest. Maar de aparte, zwaar orkestraal aangezette song, die ritmisch en crescendo naar het gaatje vorderde, was ook een knap. Daarbij kregen ze de hulp van Roxy Music-gitarist Phil Manzanera en trombonist Rico Rodriguez.

Godley & Creme boorden hiermee een tweede carrière aan als videoclipmakers. Want op basis van deze clip volgden de hele jaren tachtig door meer dan vijftig clips van de meest vooraanstaande artiesten. We halen even adem en sommen op: The Police (Every Breath You Take, Synchronicity II, Wrapped Around Your Finger), Culture Club (Victims), Duran Duran (Girls On Film, A View To A Kill), Herbie Hancock (Rockit), Go West (We Close Our Eyes), Peter Gabriel & Kate Bush (Don't Give Up), Frankie Goes to Hollywood (Two Tribes, The Power Of Love), Sting (If You Love Somebody Set Them Free, Fields Of Gold), Toyah (Thunder In The Mountains), Visage (Fade To Grey), George Harrison (When We Was Fab), Lou Reed (No Money Down), Wang Chung (Everybody Have Fun Tonight) en Yes (Leave It).

Godley en Creme ontmoetten elkaar al eind jaren vijftig en speelden samen in diverse bands voordat 10cc werd opgericht. Waar Stewart en Gouldman een klassieke achtergrond hadden, waren deze twee meer vernieuwend ingesteld. Ze bedachten en ontwikkelden bijvoorbeeld een soort snaarinstrument, de gizmotron, dat door middel van wieltjes op de snaren muziek voortbracht. Op sommige nummers is dit ook goed te horen.

Ze verlieten 10cc in 1976, omdat ze zich geremd voelden door het zware schema van de band, gingen zelf albums maken en bouwden een reputatie op door vernieuwende videoclips te regisseren. In 1988 ging het duo uit elkaar. Godley bleef clips regisseren voor Sting, U2, Bryan Adams, Ronan Keating, Will Young, Katie Melua en Elbow. In 2006 nam hij nieuwe nummers op met Graham Gouldman (tegenwoordig het enige originele 10cc-lid) onder de naam GG06.

15 maart 2023
Laurens Leurs