#10ccEtcetera - 10cc - Life Is A Minestrone (1976)

#10ccEtcetera - 10cc - Life Is A Minestrone (1976)

We hebben het vaak voor doordacht en doorwrocht vakmanschap, ook in de muziek. Uiteraard is de oerschreeuw vanuit de buik hartelijk welkom, maar ook de minutieus in elkaar geknutselde poptop kan ons goedkeurend gegrom wegdragen. 10cc is zo'n groep, die vanuit de studio menige fantastische single en lp de wereld in stuurden. Pop met een knipoog en met een clevere baseline.

Hier in 'Avro’s Toppop' in 1975, een medium voor hen op maat gemaakt. Een beetje een singlesgroep tegen wil en dank en de gespleten ambities liepen dwars doorheen de groep met Eric Stewart en Graham Gouldman, die popsongwriters waren en de meer ‘toegankelijke” zijde vertegenwoordigden, terwijl Kevin Godley en Lol Creme de meer experimentele en filmische kant van de groep invulden. Misschien een beetje kort door de bocht, maar die dualiteit leverde wel een hele interessante slinger singles en hits op

Zoals het machtig mooie Life Is A Minestrone. Minestrone, de hartig gevulde soep was een intrigerende metafoor voor Eric Stewart en Lol Creme: "Life Is A Minestrone, isn't it? It's a mixture of everything we pile in there and of course once we sat down to start writing Life Is A Minestrone, well, what's death? Death's got to be a cold lasagna, you know, three days old, stuck in the fridge, you don't want to eat it, and once you get on, on a roll like that about food and, and feeling, we had it written in a day." Conceptueel als ze dachten te zijn, wilden ze de song eerst opnemen in een Italiaans restaurant, maar uiteindelijk werden het de Strawberry Studios in Stockport nabij Manchester.

Van de derde lp 'The Original Soundtrack', waarop nog een andere monsterhit, I’m Not In Love stond. Vreemd genoeg belandde Minestrone in de Verenigde Staten op de B-kant van Lazy Ways. Wij kochten voor 35 belgische franken (nog net geen volle euro) in de Brusselse Pêle-Mêle de 'Greatest Hits 1972-1978' en waren er maanden mee in de weer. Sindsdien hebben we ongeveer elke studioplaat van 10cc aangeschaft, ontleed en ontrafeld en zijn we er nog niet klaar mee.

13 maart 2023
Laurens Leurs