#10ccEtcetera - 10cc - I'm Mandy, Fly Me (1976)

#10ccEtcetera - 10cc - I'm Mandy, Fly Me (1976)

We hebben het vaak voor doordacht en doorwrocht vakmanschap, ook in de muziek. Uiteraard is de oerschreeuw vanuit de buik hartelijk welkom, maar ook de minutieus in elkaar geknutselde poptop kan ons goedkeurend gegrom wegdragen. 10cc is zo'n groep, die vanuit de studio menige fantastische single en lp de wereld in stuurden. Pop met een knipoog en met een clevere baseline.

Een groep naar ons hart, zowel singlegewijs als op langspeler, een groep met veel en dikke hits en toch ondergewaardeerd. Faut le faire. Pure pop, maar er mocht over nagedacht worden. Er hadden er hier veel kunnen staan uit de backcatalogus, maar het werd deze: een klaterende krinkelende welklinkende popsong van hebben we je daar.

Het idee kwam van een behoorlijk vrouwonvriendelijke advertentiecampagne in de jaren zeventig voor National Airlines, waarvoor een stewardess vanop de billboards propageerde: "I'm Cheryl. Fly Me". Dat inspireerde Eric Stewart en Graham Gouldman. Kevin Godley finaliseerde de tekst vanuit het perspectief van de onfortuinlijke reiziger, die zal crashen.

Muzikaal is er ook veel aan de hand in deze song, die blijkbaar ook muzikaal geïnspireerd werd door wat Paul McCartney op 'Band On The Run' deed. Gouldman: "A lovely interesting song with the whacking guitar solos in it". Oorspronkelijk dachten ze aan "I'm Suzy, Fly Me", maar de song Mandy van Barry Manilow uit 1974 zat nog vers in het geheugen en de meisjesnaam werd voor de herkenbaarheid hernomen, ook omdat het veel beter en alliterererend bekte. Van de fantastische 'How Dare You!'-lp uit 1976 met mooie leadvocals van Eric Stewart. 

16 maart 2023
Laurens Leurs