10 t/m 23 november 2014

Concertgids

De feestdagen komen eraan. En traditioneel zijn dat dagen dat het concertleven op een laag pitje brandt. Reden genoeg om er nu nog een keer in te vliegen.

10 t/m 23 november 2014



Wie: GLASS ANIMALS
Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel – 12 november 2014
Wat: Een jonge, maar ambitieuze band die vergeleken wordt met allerlei hips als Alt-J en Wild Beasts en The xx, maar ook met een instituut als Radiohead.
Waarom: Gaan bekijken omdat hun debuutplaatje ‘Zaba’ vol fijns staat, maar ook omdat we al weten dat ze het echt wel kunnen, dat hebben we de voorbije zomer al op Pukkelpop mogen merken in de Marquee op een vroege zaterdagnamiddag.

Wie: TOUMANI & SIDIKI DIABATE
Waar/Wanneer: De Roma, Borgerhout – 14 november 2014
Wat: Malinese griots, die de eeuwenoude orale traditie van het Mande-volk levend houden.
Waarom ? Omdat Toumani beschouwd wordt als een van de beste koraspelers ter wereld. De kora is een bijzonder muziekinstrument , een West Afrikaanse harpluit met eenentwintig snaren. Toumani trad al op met de grootste wereldsterren zoals Herbie Hancock, Taj Mahal, en Damon Albarn. Toumani zal bij dit optreden in muzikale dialoog gaan met zijn zoon Sidiki, die naast rapskills ook meer dan vaardig geworden is met de kora.

Wie: FISCHER-Z
Waar/Wanneer: Het Depot, Leuven – 16 november 2014
Wat: Jarentachtigband snakt naar erkenning
Waarom: De eerste drie platen waren een verademing. Teksten, die zwaar terugvielen op John Watts’ ervaringen in de psychologie, muziek die evengoed kon rocken als kon intrigeren en een stem om van te snoepen. Die stem is niet meer wat ze was, zo blijkt uit die laatste herinterpretatie van die oude nummers, maar de songs staan er nog wel. Het zal ons benieuwen wat dat gaat geven.

Wie: GREYLAG
Waar/Wanneer: Botanique, Brussel - 18 november 2014
Wat: Trio uit Portland dat iets nieuws doet met de traditie
Waarom: Drie jonge gasten met flink wat bohémienbloed in hun aderen die er in slagen om een debuutplaat af te leveren waarbij wij steeds de neiging hadden de volumeknop hoger te draaien, verdienen het gewoon om voor een volle Witloofbar te spelen. Let wel: achter ons gaan staan want wij willen hier geen seconde van missen.

Wie: NOTHING
Waar/Wanneer: De Kreun, Kortrijk / Het Bos, Antwerpen – 20 / 26 november 2014
Wat: Band van tegenstellingen
Waarom: Pittige noiserock en shoegaze in combinatie met de meest zoete zang. Het lijkt vreemd, maar het past en – belangrijker – het werkt. Denk aan My Bloody Valentine met de zang van The Byrds om ergens in de buurt te komen. De shows hebben de reputatie om brokken te maken en lijken de nadruk op de noise te leggen. En dan willen wij daar uiteraard bij zijn.

Gratis tickets? Heb u die voor Paus of die voor Zu misschien gemist? Want die wedstrijden lopen nog steeds. En dan hebben we er nog een stuk of wat voor Temples op 26 november in Muziekcentrum TRIX liggen. Stuur gewoon een mail met de naam van de band als onderwerp naar win@damusic.be. En wie weet!

Geert Verheyen - Philippe De Cleen - Marc Alenus - Patrick Van Gestel

9 november 2014