10 t/m 23 april 2017

Concertgids
10 t/m 23 april 2017

De zon schijnt. De terrasjes lijken uitnodigend. Geen enkele reden om een concertzaal in te trekken, zou je denken. Mis! En hier zijn al meteen een paar redenen, die niet te versmaden zijn.

Wie: TRUE WIDOW
Waar/Wanneer: Het Bos, Antwerpen / 14 april 2017
Wat: Trio met een voorkeur voor verslavende gitaarrock
Waarom:”Stonegaze” noemen ze het zelf. En dat is een naam, die wij eigenlijk best zien zitten. Het intense van de stoner zonder drammerig te worden; het melodische van de shoegaze zonder in verveling te vervallen. Wat ook nog in de mix mag is een stevige snuif psychedelica. Ze hebben net nog een nieuwe plaat uitgebracht, die absoluut niet te versmaden is. Reden genoeg dus om Het Bos in te trekken. Voor fans van Nothing, And You Will Know Us By The Trail Of Dead en aanverwanten. Trouwens, kom maar beter op tijd, want dat voorprogramma, King Woman, is al evenmin te versmaden.

Wie: THE JESUS & MARY CHAIN
Waar/Wanneer: Ancienne Belgique, Brussel / 18 april 2017
Wat: op hun debuut ‘Psychodandy’ gaven zij de shoegaze al gestalte door hun postpunk te overstelpen met een volle wall of sound vol feedback en distortion
Waarom: Nu komt de band na een kleine twintig jaar stilte opnieuw uitpakken met zowaar een nieuwe plaat en tournee. Nuance: de Schotten sleutelen in feite al zo’n tien jaar aan die comeback. Maar alles komt terug. De broertjes Reid hebben opnieuw vrede gesloten met Alan McGee en diens legendarische Creation Records en hebben na negentien jaar opnieuw een studioplaat, die afsluit met de veelzeggende knaller Can’t Stop The Rock. Met achter bas en knoppen diepte- en dubspecialist Youth (Killing Joke, The Orb), een samenwerking die al veel langer voor het oprapen ligt. Luister gerust even naar de stevige eerste single Amputation, een psychedelisch stukje aangrijpende noise met vervormde gitaren en beklemmende zang. “The Damage And Joy”-tour, naar de gelijknamige plaat, zal dus zowel oren komen verdoven als zalven. Zoals het hoort. Brussels, beware!

Wie: EINAR STRAY ORCHESTRA
Waar/Wanneer: Muziekcentrum TRIX, Borgerhout / 19 april 2017
Wat: Noors, klassiek folkpopcollectief
Waarom: Einar Stray Orchestra dichtte de voorbije vijf jaar op drie albums de fjorden tussen klassiek, folk en pop en laat de weidse Noorse natuur zo doorklinken in de muziek. Ze lieten zich beïnvloeden door Sufjan Stevens, Bright Eyes, Arcade Fire, Radiohead en Godspeed You! Black Emperor en komen zo ergens uit in de buurt van Town Of Saints. En ook al kromp het collectief ineen van een elftal tot een kwintet, bij Einar Stray Orchestra kom je geheid ogen en oren tekort.

Wie: BARRY ADAMSON
Waar/Wanneer: Botanique, Brussel / 20 april 2017
Wat: Legendarisch muzikant en producer met een lijst van verdienste, die langer is dan de gemiddelde grondwettekst
Waarom: Hij speelde bij Magazine, The Buzzcocks, The Bad Seeds, Iggy Pop en nog een waslijst aan grote namen en hij nam plaats achter de knoppen voor de meest verscheiden artiesten, gaande van The Jon Spencer Blues Explosion tot Depeche Mode. En dan is er nog zijn werk als filmcomponist, waarvan u ongetwijfeld meteen de soundtrack van ‘The Beach’ voor de geest kan halen. Die Barry Adamson dus heeft een nieuwe ep uit en gaat daarmee op tournee. Een uitgelezen kans om dit monument, die zelf een voorkeur heeft voor zompige soul, aan het werk te kunnen zien.

Wie: SEUN KUTI & EGYPT 80
Waar/Wanneer: Het Depot, Leuven / 22 april 2017
Wat: Meer dan zomaar zoon van
Waarom: Hij speelt ook saxofoon, maar de tijden zijn veranderd. Nigeria is nog steeds geen paradijs om te leven, maar het is niet meer het Nigeria ten tijde van Fela. Desondanks is Seun steeds de lijn blijven volgen die zijn vader heeft uitgezet. Geen toeval dus dat hij nu op tournee gaat met diens band waarin nog effectief leden zitten, die ooit samen met Fela werden gearresteerd. De Afrobeat is uiteraard nog steeds de basis waarop dit huis werd gebouwd. En Seun heeft het talent van zijn vader geërfd. Verwacht eigen nummers samen met klassiekers van Fela. Genoeg reden om naar Leuven te trekken, dunkt ons.

Marc Alenus, Johan Giglot, Patrick Van Gestel


9 april 2017
Patrick Van Gestel