10 Days Off: de lustopwekkende roes

Achtergrond

Het ene festival is nog niet goed verteerd of daar dient het volgende zich al aan. In de roes van de Gentse feesten kan je van 16 tot 26 juli in de Vooruit terecht voor dreunende beats en opzwepende ritmes. Dit jaar beperkt 10 Days Off zich tot één zaal, maar dat maakt het aanbod er daarom niet minder lustopwekkend op.

10 Days Off: de lustopwekkende roes



Dag één is volledig gewijd aan het label van Dr. Lektroluv met als headliners Sound Of Stereo, Buffalo Beats (The Subs dj-set) en de dokter zelve. Van dag twee onthouden we vooral Gramophonedzie, de Servische dj en producer die oude swing- en jazznummers terug tot leven wekt met harde beats. Why Don't You hebt u de afgelopen maanden waarschijnlijk niet kunnen ontlopen. Soul- en housegoeroe Kerry Chandler neemt later de decks van hem over.

Techno- en minimalfans kunnen 's anderendaags niet voorbij de Curle label night. Het Gentse label pronkt op de affiche met 2000andOne, Thomas Brinkmann en Efdemin. De laatste bracht laatst nog het geweldige 'Chicago' uit, een album gevuld met duistere minimal en detroit techno.

Jahcoozi was dit jaar al een van de aangename verrassingen die ons te beurt viel. Hun album 'Barefoot Wanderer', uitgekomen op BPitch Control, staat bol van donkere dub, grime, ragga, hip hop en afrobeat. Ongetwijfeld een must see.

Het Zweedse Slagsmalsklubben maakte het op de vorige editie van 10daysoff al heel erg bont, dus verwachten we op een avond die geruggesteund wordt door de Hot Chip dj's en Felix Da Housecat niets anders. Dit wordt waarschijnlijk de meest trendy avond van de tiendaagse wedloop.

De hipsters van de dancemuziek moeten absoluut Mount Kimbie en Joy Orbison aan het werk gezien hebben. Beiden gingen aan de slag met het dubstep genre als vertrekpunt, maar ze slagen er in om het genre te laten openbloeien door andere stijlen in hun muziek te verweven, zoals ambient of dancehall.

Dag acht wordt zo goed als straight elektro met Jesse Rose en Shameboy, al zullen Fagget Fairys zeker roet in het eten gooien. Ook zij beperken zich niet tot één genre en slaan elektro, hip hop en baile funk door elkaar als ware het een Mikadospel.

Hoewel de grooves van Yuksek soms poppy trekjes hebben, worden we steeds getrakteerd op ultra-explosieve dj sets. Een goede opwarmer voor J-Wow en mc Kalaf, beiden afkomstig uit de stal van Buraka Som Sistema. Hou er dus rekening mee dat u op deze laatste avond stevig om de oren geslagen zult worden met kudoru, baile funk en baltimore. Als u daarna nog op uw benen staat, check dan zeker ook Mustang, het balearic project van de Brusselse dj Cosy Mozzy en Andy Falsca.

Ook helemaal in de lijn van Aeroplane ligt Villa, waarachter Fredo & Thang zich schuil houden. Luister maar een keertje naar bijvoorbeeld hun remix van Wait For Me van Moby. Al zat het na tien dagen een vermoeiende strijd worden om ons nog om zeven uur 's morgens aan een nieuwe dansronde te wagen. Op tijd stretchen is de boodschap.

Wij hebben vijf (5!) dagtickets voor zondag 18 juli (Curle label night) en maandag 19 juli (Lefto, Jahcoozi, Murdock e.v.a.) te geef. Om kans te maken op dit ticket mail je de titel van het laatste Jahcoozi album naar info@damusic.be. Bij onderwerp zet je '10daysoff, gevolgd door 18 of 19 juli, afhankelijk van de datum waarvoor jij tickets wil winnen'. Vergeet ook je naam niet te vermelden.

20 juli 2010
Koen Van Dijck