Zonen Met Vaders - Open & Dicht

Eigen beheer

Zingen in je moerstaal en optreden met acht muzikanten. Het is Zonen Met Vaders duidelijk niet te doen om snelle poen. Voor zover wij weten, hebben ze ook nergens een zitje in een intercommunale.

Open & Dicht

Je merkt het al aan de naam: bij Zonen Met Vaders zingen ze in het Nederlands en zijn de teksten niet vrijblijvend. Daar is frontman Jeroen Boone voor verantwoordelijk. Hij is niet alleen muzikant, maar ook schrijver en dat is duidelijk te merken aan de lichtelijk bevreemdende, poëtische teksten.

Vaak is het wat raden naar het onderwerp van de songs. Dat vormt geen beletsel; zo kan je er zelf ook nog een verhaal bij bedenken, al zullen sommige cynici misschien smalend lachen om zinnen als “Als gij heel traag stapt / ben ik uw gebroken been / Gij stapt nooit meer traag / hebt een probleem / ge wankelt er in een hele wijde boog zo maar omheen.”

De muziek klinkt de ene keer wiegend en relativerend zoals in Zonen Met Vaders (“Zonen met vaders, schieten vaak, maar vaak tekort”) en dan weer ritmischer en dreigender zoals in Iedereen Is Het Beu. De ene keer donker en intiem en dan weer swingend en weids met warme blazers in de hoofdrol. “Powerpop voor softies”, noemen ze het zelf en dat is de nagel op de kop.

Boone zelf beschikt over een warme stem die mooi samenklinkt met die van Nederlandse zangeres Maite Louisa en hij is door zijn perfecte articulatie ook steeds verstaanbaar. Dat is een huzarenstukje in zo’n grote band. Producer Frederik Segers (muzikant bij STADT en bekend van zijn werk voor Sioen, De Beren Gieren en Black Flower) wist duidelijk alle muzikanten in het juiste spoor te leiden.

Meest opmerkelijke moment is het kinderkoor dat kinderlijk onschuldig het mantra “Iedereen is het beu om langzaam dood te gaan”, zingt, begeleid door een naïef pingelende piano en warm koper. Het minst dol zijn we op Lander dat, zeker in het begin, wat te veel doet denken aan Ik Wil Niet Dat Je Weg Gaat van Clouseau.

Met deze zes songs eisen Zonen Met Vaders een plek op naast andere Nederlandstalige toppers als Jonas Winterland, Spinvis, Mira en Yevgueni om er maar een paar te noemen. Afwachten of dat ook bevestigd wordt met een eerste voldragen album.

10 maart 2017
Marc Alenus