Zenit - The Chandrasekhar Limit

Galileo Records

Blijft een witte dwergster een ster of wordt ze een zwart gat? Voor de Zwitserse progrockformatie Zenit was onduidelijk waar ze met ‘The Chandrasekhar Limit’ naartoe zouden evolueren – vandaar deze titel. Het astronomische zenit mag voor iedere waarnemer anders zijn, maar één ding staat vast: dit derde album is het meest ambitieuze van de Alpenband.

The Chandrasekhar Limit

Gesticht in 1998 op de asresten van Clepsydra, Changes en Brainstorm, is Zenit een bundeling van progressieve krachten uit het Alpenland met als bekendste naam die van bassist Andy Thommen. Het hoogste punt van de proghemel zullen ze misschien niet bereiken, maar met ‘The Chandrasekhar Limit’ is voor een originele benadering van het genre gekozen.

Neem nu PiGreco, waarin theatrale prog vernuftig samensmelt met jazz en funk. Of Matrimandir met zijn bezwerende, oosterse melodievorming (en snippers gezongen in Sanskriet), sambaritmes, seventiesjazzrock en de middeleeuwse folkrock van Gryphon.  Het is een flinke stap voorwaarts vergeleken met het vorige album ‘Surrender’ (2006) waar de invloeden van Marillion en Supertramp er nog vingerdik oplagen.

In de zoete ballade Cub Lady en de speelse rocker Pulsar klinkt het vijftal als geloofwaardige miniaturisten. Daartegenover staat het vijfentwintig minuten durende opus The Daydream Suite, waarmee de cirkel gesloten wordt. Bracht opener Awaken al een saluut aan de grote Floyd met een eigen take uit de instrumentale sectie van Echoes, dan klinken ‘Dark Side Of The Moon’, ‘The Wall’ en ‘The Lamb Lies Down On Broadway’ doorheen deze breedvoerige dagdroom. Subtiel weliswaar, dit is geen epigonenwerk. De zangpartij doet nog het meest denken aan Bernardo Lanzetti (PFM).

‘The Chandrasekhar Limit’ is opgetrokken uit erg diverse invloeden, maar bezit een merkwaardig homogene sound. Nochtans had de band geen vooropgezet doel bij het schrijven van deze plaat. De enige bedoeling was om diverse gemoedsstemmingen te verzoenen en het spelplezier naar de luisteraar te vertalen. Daar is men met brio in geslaagd.

6 juni 2013
Christoph Lintermans