Zakk Sabbath - Vertigo

Magnetic Eye Records

Vertigo

Hoe kan je de peetvaders van de heavy metal het beste een passend eerbetoon geven? Neem het iconische debuutalbum vijftig jaar na datum opnieuw op. En dat was wat Black Label Society-frontman en voormalig Ozzy Osbourne-gitarist Zakk Wylde deed. 

"Zakk Sabbath, goed gevonden! Maar waar komt in Dio's naam de titel 'Vertigo' vandaan?", vraagt u zich nu misschien af. De diehards weten wellicht de klepel hangen. Het is immers een verwijzing naar het platenlabel dat het anno 1970 aandurfde om die godslasterlijke duivelsmuziek op vinyl te persen. Allemaal extra punten voor de man met de uit duizenden herkenbare gitaren.

Wat direct opvalt, is dat er duidelijk aan de tracklist is gefriemeld. Behind The Walls Of Sleep en N.I.B. zijn om de één of andere reden aan elkaar geplakt en hebben met Wasp nog een prelude gekregen. Hetzelfde verhaal met Sleeping Village en Warning. Daarnaast is Wicked World een paar plaatsen naar voren geschoven en van Evil Woman is zelfs geen spoor meer te bekennen.

Het opzet daarvan is dat Zakk en zijn bende - bassist Blasko (Ozzy Osbourne, Rob Zombie) en drummer Joey Castillo (Danzig, QOTSA) - voornamelijk het live gevoel wilden benaderen. Hier en daar is dus een uitgesponnen gitaarsolo of een extra tempowissel hoorbaar. Naar seventiesgewoonte is het album trouwens ook helemaal live in de studio opgenomen. Om het plaatje helemaal af te maken, zal het album trouwens enkel fysiek te verkrijgen zijn. Dat draagt bij tot de authenticiteit van het gaan kopen van een album en niet gewoon te streamen via Spotify of iTunes.

Dat maakt het album wel weer interessant. Langs de ene kant is het textbook Black Sabbath, maar de Zakk Wylde-stempel is onmiskenbaar. Zijn stem en gitaarspel zijn immers zo verschillend van die van Ozzy en Tony Iommi. Een schijf die dus zeker ook bijval zal krijgen bij de Black Label Society-fans. 

3 september 2020
Nic De Schepper