Yuko - Long Sleeves Cause Accidents

Unday Records

Schreven we onlangs niet dat je de uitgaven van Unday Records blindelings kan aanschaffen? Dat was dan buiten Yuko gerekend, want die leveren een album af waar je de handen voor uit de mouwen moet steken. En daar zijn ze zich duidelijk van bewust. Vandaar misschien de waarschuwende titel.

Long Sleeves Cause AccidentsEen nummer kenden we al van de Unday-verzamelaar ‘Music For Undays’: het wondermooie, zacht parelende The Idealist met zijn etherische koortje en intrigerende tekst. Het nummer is niet meteen illustratief voor de rest, zo blijkt, maar dat is bij Yuko amper een verrassing.

Kristof Deneijs en co zoeken namelijk graag grenzen op en hadden zelfs oorspronkelijk het idee om een coverplaat te maken vol religieuze klassiekers, een beetje zoals Garmarna deed met hun ‘Hildegard von Bingen’-plaat. Dat idee bleef op het schab liggen, maar hier en daar vangen we toch klassieke echo’s op.

In Dive!  bijvoorbeeld, een song genoemd naar de studio waarin de plaat werd opgenomen, duikt na drie minuten plots operazangeres Deborah Cachet op. Later hoor je die ook nog in Justine Part 1. De hond op de mat keek vreemd op.

While You Figure Things Out past wel bij The Idealist al heeft het een nerveuze drumpartij die doet denken aan Local Natives. Hiervoor is losvaste drumster Karen Willems (Zita Swoon Group, Inwolves) verantwoordelijk.

You Took A Swing At Me leunt wel redelijk dicht bij The Idealist aan, al haalt Deneijs hier zijn falset weer boven en zwelt het nummer behoorlijk aan wanneer gitarist Maekelberg in duel gaat met Willems. Voor een echt rustig nummer is het wachten tot de halve gospel Usually You Are Mine.

Terwijl Yuko toch vooral bekend staat voor zijn subtiele, melancholische nummers, gaat het er hier soms stevig aan toe. First Impression en vooral She Keeps Me Thin roepen de energie van School Is Cool op en gaan zelfs nog een stapje verder. Ook Justine Part 1 heeft een barok kantje, maar klinkt eerder als iets van Arcade Fire met die mandolineachtige synths.

In de vijf minuten durende slottrack A Couple Of Months On The Couch horen we verschillende elementen nog een keer terug: de als een mandoline klinkende synths, de zachte gitaarklanken, de operastem van Cachet en aan het eind ook de aanzwellende drums van Willems. Nieuw is de trombone van Nancy Overmeire, die het eresaluut mag blazen.

Het derde album van Yuko (in alweer een nieuwe bezetting) is een avontuur voor het oor en laat zich niet zomaar behappen, maar wie niet vies is van avontuurlijke postrock zal hier veel plezier aan beleven.

11 april 2014
Marc Alenus