youbet - Way To Be

Hardly Art Records

Way To Be

Is dit het nieuwe snoepje uit Brooklyn, New York?

Youbet levert alleszins een heel speels en creatief album af. Geen verrassing voor de echte hipsters natuurlijk, die al mee waren vanaf het prille begin met debuutplaat ‘Compare And Despair’ Die plaat kwam uit op Ba Da Bing Records, maar album twee betekent meteen ook de overstap naar Hardly Art, een onderdeel van Sub Pop. En dan weet je het wel!

Voor het debuut van Youbet werd Nick Llobet, motor van de band, geïnspireerd door een songwritersessie. En dat bleek te werken, want ook de songs van ‘Way To Be’ vinden hun origine in zo’n “song writing challenge”. Dat het een echte uitdaging was, bleek uit de rare geluidjes en het aantal opzettelijk valse noten die in deze vreemde psychedelische pop weerklinken. De band lijkt zich weinig aan te trekken van conventies en verkent vrolijk en vol zelfvertrouwen verschillende ritmes, vreemde toonaarden in twaalf eigenzinnige songs die toch netjes binnen de vierminutengrens blijven.

Typisch voor de sound is een vleugje zuiderse kruiden die de band door de mix draait. Het gitaarwerk van Llobet is vloeiend op de Spaanse akoestische gitaar en vernieuwend op de elektrische. Regelmatig barsten ze uit in weerbarstige klanken, maar de zachte zang is als olie op de soms fel klotsende golven waarin ook toetsen en bas een rechtmatige plaats opeisen. Het geeft de soms ogenschijnlijk kinderlijke songs een zekere urgentie met als hoogtepunt Nurture, de single die de band in mei loste als derde in een rij van vier. Voortgestuwd door borrelende toetsen en bas, verrast de song met rollende gitaarpartijen van Llobet die met wankele stem een diep gewortelde pijn verwoordt.

Ook eerste single Carsick laat de luisteraar niet los. Hij zet de tanden in je nekvel met een afwisselende luid-zacht-dynamiek en een grommende bas. De tekst over onzekerheid en een gebrek aan impulscontrole doet de rest. Ook elders blijft dit trio al je zintuigen prikkelen met knarsende gitaren, rinkelende toetsen, desoriënterende soundscapes en caleidoscopische pop die van kleur en vorm wisselt in een oogwenk. Van donkere indie naar zonnig klinkende flamencopop is maar een vingerknip in Do en omgekeerd kan ook. In nieuwste single Peel bijvoorbeeld. Llobet komt dan ook uit Florida.

Of Llobet zich thuis voelt in New York weten we natuurlijk niet, maar in de muziek begeeft Youbet zich als een voetganger in Hanoi. En zo klinkt de band altijd alsof ze alles onder controle heeft, zelfs al begeeft ze zich op onbetreden paden.

 

19 mei 2024
Marc Alenus