Yo La Tengo - There’s A Riot Going On

Matador Records

‘There’s A Riot Going On’ is reeds het vijftiende studioalbum van Yo La Tengo. Eigenzinnig en onvoorspelbaar als ze zijn, namen ze weer ergens een bizarre afslag waardoor deze plaat garant staat voor een zoveelste koerswijziging.

There’s A Riot Going On

 

Wie de toegankelijke sound van pop- en topplaat ‘Fade’ uit 2013 verwacht, zal bedrogen uitkomen. ‘There’s A Riot Going On’ is een plaat die veel vraagt. De doorsnee muziekliefhebber, die geen diehard YLT-fan is, wordt danig op de proef gezet.

De aanpak voor deze plaat was dan ook bijzonder. Veel van de nummers ontstonden uit improvisaties die de drie bandleden los van elkaar uitwerkten en die in de studio tot een geheel werden samengesmeed.

Bij aanvang lijkt dat allemaal bijzonder goed uit te draaien. Openingssong You Are Here geeft zich bij mondjesmaat prijs en heeft een dwingend repetitief, maar ook lichtjes sinister karakter.

Daarna volgt een lekker dromerig poptrio; het ingetogen, maar warme Shades Of Blue en het dromerige, heerlijk passerende She May, She Might zijn meer dan goede songs. De topper van het album is echter For You Too. Dit is pop die lekker vlot binnengaat, maar toch voldoende body heeft en weerbarstig is.

Tot daar het goede nieuws. De popmuziek maakt in de tweede helft van de plaat plaats voor zware brokken muziek, waarvan we niet altijd goed weten of het wel songs kunnen genoemd worden.

‘There’s A Riot Going On’ bevat vijftien nummers en ruim een uur aan muziek. Dat uur muziek is moeilijk te doorgronden en eist de volle aandacht van de luisteraar op. Een behoorlijk copieuze maaltijd die we moelijk verteren.

Yo La Tengo speelt op 20 mei in de AB. Meer info vind je hier

17 mei 2018
Patrick Blomme