Yngwie Malmsteen's Rising Force Unleash The Fury

SPV
Unleash The Fury
Batman, Superman, Spiderman, … het zijn allemaal superhelden. Maar ze zijn tevens fictieve creaties. En dat kan niet gezegd worden van Yngwie Malmsteen, want hij is een echte held, een gitaarheld nog wel! Deze Zweedse gitarist tovert al jaren de meest spectaculaire noten en klanken uit zijn gitaar, en na drie jaar rust komt zijn groep Yngwie Malmsteen’s Rising Force met de nieuwe plaat “Unleash The Fury” op de proppen.

Weinig artiesten kunnen tippen aan wat de heer Malmsteen doet. Unleash The Fury is immers al zijn vijftiende plaat, en deze man barst dan ook van de ervaring. Om zijn gitaartechniek te beschrijven kom je gewoonweg superlatieven tekort. De shredkunsten aan duizelingwekkende snelheid, de perfect uitgevoerde arpeggio’s, het geniaal legatospel en het exotische getremolo maakt dan ook menig gitarist stikjaloers. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld collega Steve Vai weet Yngwie deze technische demonstratie te verwerken in stevige hardrocksongs, in plaats van een kitsherige synth- en midi-omgeving. En dat is dan ook het sterke aan Yngwie Malmsteen’s Rising Force: het gaat om een topgitarist met een echte groep achter hem! Daardoor klinkt deze plaat ook niet zoals n of ander progressief experiment, maar eerder als een dosis stevige rock met solo’s en melodien zoals je die nog nooit eerder gehoord hebt.

Moet het nog gezegd worden dat alles perfect uitgevoerd is? Wel, dat is het dus, op elk vlak. Ook de glasheldere productie draagt enorm bij aan het verbazingwekkende eindresultaat. Uptempo songs zoals Locked & Loaded staan naast een funky uitspatting als The Bogeyman, en tragere nummers als Cherokee Warrior worden afgelost door puur gitaargeweld la Guardian Angel. Van variatie kan je hier wel spreken, en steeds op een niveau zoals alleen Yngwie dat kan. Iedereen die wel van iets speciaal houdt –en vooral de gitaristen onder U- moeten dit zeker checken. Mensen die bang zijn van solo’s en melodien blijven beter thuis om na te denken waar het fout gegaan is in hun leven. Dit is de absolute wereldtop!

November 8, 2008
Pieter Van Wezemael