Yellow 6 - About The Journey

Sound In Silence

De reis van Yellow6 ofte Jon Attwood is nog niet ten einde. De schepper van eindeloze gitaardrones en dromerige klanklandschappen releaset jaarlijks wel enkele platen die het muzikale cv tot een duizelingwekkend aantal brengt. Met ‘About A Journey’ keert de Brit na vijf jaar terug naar het Griekse label Sound In Silence, wat meteen ook de handgemaakte, op honderd stuks gelimiteerde vorm verklaart.

About The Journey

Enkel al die standaard, die Sound In Silence op al zijn releases toepast, maakt dit schijfje natuurlijk tot een fraai hebbeding. Maar ook voor de muziek zelf mag je gerust je creditcard ophoesten. Want Yellow6 staat zoals steeds garant voor heerlijk dromerige, filmische groeinummers die op het kruispunt van ambient, elektronisch minimalisme en postrock balanceren. Gewapend met gitaar, effectpedalen en loopstation zorgt Attwood ook hier voor filmische, instrumentale nummers met een gemiddelde levensduur van tien minuten; een prikkeling van fantasie en emoties.

Om elkaar kronkelende melodieën, ondersteunende drones en een gestage opbouw met veel herhaling creëert een eigen beleving van tijd en ruimte. Zo opent Custom hier met meer dan een kwartier aan intensiteit, weemoed en hoopvolle melodieën die vervagen voor een zware doomdrone, maar het nummer had evengoed vijf of vijftig minuten kunnen duren. Zelfde verhaal voor de overige vijf tracks op dit fantastische album.

Yellow6 werkt vooral in de diepte. Galm en echo zijn niet enkel een wezenlijk onderdeel in de klanklandschappen, net als een regelmatige inkleuring met diverse drones. In The First Day #1 durven in de achtergrond schuifelende drums opduiken en in een wat meer egaal doezelend The Death Of Nostalgia (Further And Back) zorgt een fluisterende stem voor extra mystiek.

En zo houdt deze plaat de intensiteit netjes vast. Één in sfeer en herkenning en divers in uitvoering. Want de “journey of life”, die als inspiratie diende, kent toch duidelijk zowel opgewekte als desolate en droevige stemmingen. Eens te meer bewijst Yellow6 oppermachtig te zijn in het creëren van atmosferische postrock die te lui lijkt om tot een echte climax te komen, maar daardoor meer ruimte krijgt voor subtiliteit. Wegdrijvend in de eeuwigheid. Amen.

27 december 2017
Johan Giglot