Yellow 6 - A Change In The Weather

Sound In Silence

A Change In The Weather

Yellow 6 maakt herfstmuziek. Dat hebben we altijd al gevonden. De langzame, doezelige gitaarambient waarmee John Attwood al sinds de millenniumwissel eigen nichemuziek creëerde, is nu eenmaal gemaakt voor een intieme warmte in je kamertje terwijl het buiten hard waait en regent.

“Cocoonmuziek”, zo zouden wij het noemen. Denk aan eenvoudige, minimalistische instrumentale muziek. Gitaarambient pur sang. Zonder franjes of afleiding. Maar vol emotie. In de vorm van traag repetitieve thema’s die langzaam transformeren. Jawel! Enkel maar met de gitaar en een paar pedaaltjes.

Maar wat Yellow 6 daar uithaalt, tart letterlijk de verbeelding. Niet enkel galm en echo zijn essentiëel. Via het loopstation bouwt de Brit vaak meerdere thema’s, lagen of accenten over elkaar zodat een dromerige “mélange” onstaat van liefdevol gitaarwerk. Een mooi voorbeeld daarvan is Headsights, dat na vier minuten van golvende melodiëen versterking krijgt van ritmische aanslagen, waardoor plots een soort van trots gevoel ontstaat.

De sterkste momenten zijn die waarmee de droomtovenaar effectief de tijd doorbreekt en zijn composities meer dan tien minuten laat duren om de luisteraar compleet in te kapselen. All At Sea begint spaarzaam en met een enigszins lage basisthematiek, waarover hoge noten fonkelen. Yellow 6 zet het nummer opvallend nuchter en met een licht swingende tokkelmelodie in. Een permanente lichte gloed en spaarzame tegennoten geven het spoedig een mooie rijkdom, terwijl de melodieën heerlijk over je heen rollen.

Dus ja, we zijn alweer fan van deze zoveelste Yellow 6release. ‘A Change In The Wheather’ vinden we misschien een iets te ambitieuze titel. Want dit is gewoonweg meer van hetzelfde. Meer van iets waar je niet genoeg van kan krijgen. Meer van jezelf. Dankzij ons favoriete Griekse label Sound in Silence beschikbaar op gelimiteerde cd-r. Maar voor de moderne levensgenieter natuurlijk ook oneindig in digitale vorm.

28 oktober 2022
Johan Giglot