Yang - The Failure Of Words

Unsung Productions

Gitarist Frédéric L’Épée is al veertig jaar een coryfee van de Franse progrock. Stichter van Shylock in de seventies en Philharmonie in de jaren negentig, is Yang de logische voortzetting van L’Épée's gesyncopeerde visioenen. Verwacht dus een instrumentaal kwartet waarvan de composities een amalgaam zijn van gitaarcontrapunt, new music met een hint naar het oosterse en krachtig pulserende rock. En uitstekende, derde album ‘The Failure Of Words’ verschilt voldoende van de voorgangers. 

The Failure Of Words

Yangs debuut ‘A Complex Nature’ werd in drie dagen opgenomen, in een bewuste poging de kracht en de spontaniteit van liveoptredens te vangen. Opvolger ‘Machines’ werd door een erg verschillende line-up gemaakt; met bassist Nico Gomez (Björk, Roy Hargrove) en tweede gitarist Laurent James (Lord Of Mushrooms) evolueerde de sound naar energieke nu-jazz maar met dezelfde rauwheid – ofschoon hier en daar wat opgesmukt met elektronica.

De bezetting op ‘The Failure Of Words’ is identiek; de nieuwe schijf streeft niet zozeer naar een livesound maar beklemtoont het muzikale proces zelf. De achterliggende idee is de expressie van de menselijke onmogelijkheid om te communiceren met onze soortgenoten. Woorden schieten steeds te kort, want we ervaren er conflict, disharmonie of misleiding door. Alleen kunst en de liefde zijn in staat om onze diepste gevoelens en gedachten uit te drukken. L’Épée: “Dit album kan men lezen als een boek vol onleesbare woorden. Wanneer we de zoektocht naar de betekenis opgeven, kunnen we de muziek haar eigen taal horen spreken.”

Opgenomen in diverse studio’s en met een mix en productie in Berlijn door Markus Reuter en Benjamin Schäfer, is ‘The Failure Of Words’ een huis gebouwd voor permanente bewoning. Niet alleen schurende gitaren hier, maar tevens een veelzijdig palet van keyboards, akoestische gitaren, geprepareerde klanken, en een gesofisticeerd productiedesign.

De song Babel Inside is opgedragen aan Bruno Mendonça, wiens artwork geïnspireerd is door dezelfde onmogelijkheid tot menselijke zeggingskracht. Ook letterlijk: Mendonça overleed in november 2011, alvorens hij en L’Épée de samenwerking in een definitieve vorm konden gieten. 

29 november 2017
Christoph Lintermans